Szkoła gotowania.pdf

(21674 KB) Pobierz
t ydanie ósme.
Wydanie siódme.
HBI BEU
SUM KONFITUR i SHOW
przez
Florentynę i Wandę
obejmują:
Niezbędne Bady o „Smażeniu Konfitur" Klaro­
waniu Syropu.
Smażenie Ananasu, Berberysu, Brzoskwiń, Dereniu,
Głogu, Jabłuszek rajskich, Melona, Kawonu, Morel, Tru­
skawek, Poziomek, Malin, Pigw, Renglot, Róży, Pomarańcz,
Porzeczek, Wisien, Orzechów włoskich, Winogron, Żurawin itp.
Znakomity sposób robienia wszystkich owoców
suszonych w cukrze. Owoce suszone zgrabnie na patyczkach,
Migdały suszone w cukrze, Konserwa z Róży i t p.
Najrozmaitsze
czyu
SZKOŁA GOTOWANIA
TANICH, SMACZNYCH i ZDROWYCH OBIADÓW
ZEBRANA PRZEZ
Florentynę
i
Wandę
Oz^eó pierwsza
sposoby
robienia
Kompotów,
Galaret, Marmolad.
Konserwy
Owocowe
marynowane w
Spirytusie
i Occie.
Soki
jak:
ananasowy, poziomkowy,
berberysowy,
Wydanie ósme roessereone.
malinowy, żurawinowy i t. p.
Lody, Karmelki, Pomadki, Sorbety z malin i innych
owoców, Orszada, Poncz mrożony i t. p.
Cena 1 Kor. 20 h.
Po przesłaniu przekazem pocztowym 1 JRor. 32 h.
wysyła franko Drukarnia narodowa St. Maniecki i Spł. —
Lwów, ulica Kopernika 1. 9.
WÈ LWOWIE'.
Z DRUKARNI NARODOWEJ Z. SZPUNARÀ
Nakładem autorek.
829795793.002.png
Kucharka Polska
Część I.
829795793.003.png
Do naszych Pań.
Siódme wydanie Kucharki pol­
skiej w przeciągu bardzo krótkiego ozasu
zostało wyczerpane, a liczne zamówienia
i pochwały świadczą najlepiej jak dobrą i po­
trzebną jest ta nasza książka. Nadzwyczaj-
ny popyt za Kucharką polską zachę­
cił nas do podjęcia pracy nad wydaniem
ósmem.
Nie żałowałyśmy trudu, ażeby ją roz­
szerzyć i ulepszyć a nabytem doświadcze­
niem w tym kierunku, podzielić się z na-
szemi Paniami.
Starałyśmy się jeszcze przystępniej, ani­
żeli w poprzednich wydaniach wyjaśnić
w jaki sposób należy gotować, ażeby potra­
wy były smaozne i dobre.
Już kilkakrotne wydanie kilku tysię­
cznych egzemplarzy daje najlepszą rękojmię
ł
829795793.004.png
— «2 *
_ 3 -
ze przepisy zawarte w Kucharce polskiej
są bardzo dobre. Głównym warunkiem do­
brego przyrządzenia potraw jest dokładne
wykonanie przepisów, a ponieważ wszystkie
przepisy w ósmem wydaniu tej ksią­
żki są napisane bardzo przystępnie, przeto
osoba, która zupełnie nie rozumie, się na
kuchni w przeciągu bardzo krótkiego czasu
nauczy się dobrze gotować. Teraźniejsze u-
mysłowe wychowanie, wyłącznie poświęco­
ne naukom i talentom, tak wiele żabie; a
czasu w młodości, że nie pozwala żadnej
młodej panience zapoznać się zarazem z li-
izncmi tak niezbędnemi wiadomościami go­
spodarskiemu Służba zaś nasza po większej
części nie umie jeszcze zastanawiać się nad
powierzoną jej gałęzią gospodarstwa, i jeże­
li się jej raz uda jaką rzecz dobrze zrobić,
tę samą potem kilka razy zepsuje. Z tych
powodów starafyśmy się zebrać różne ku­
charskie wiadomości i rady obfitujące w do­
świadczenia i na tej podstawie ułożyć ni­
niejszą „Szkołę kucharską" stylem prostym
jasnym i dla wszystkich zrozumiałym, oraz
zastosować ją pod względem wyboru potraw
dla klasy średniej. Z niej każda młoda go­
spodyni, chociażby najmniejszego wyobraże­
nia o kucharstwie nie miała, może śmiało
przyrządzać obiady: smaczne, tanie i zdro­
we — lub osoba ohcąca się wyuczyć ku-
charstwa, może z tej szkoły w przeciągu
krótkiego czasu, zyskać sławę dobrej i pier­
wszorzędnej kucharki.
Chcąc przysłużyć się naszym paniom
dokładnym zbiorem wiadomości gospodar­
skich, podzieliłyśmy naszą pracę na części
z których każda osobną całość stanowi, aby
tym sposobem umożebnić łatwość nabycia
tych wiadomości, bez których teraz żaden
dom cokolwiek zamożniejszy obejść się nie
może.
Na zakończenie dodać tu jeszcze musi­
my, że wszelkie podane tu przepisy, jakkol­
wiek są wypróbowane i podług nich robiąc,
każda potrawa czy przysmak udać się musi
niezawodnie, nadmienić jednak musimy, ża
dobroć ich bardzo zależy od dokładnego
przypilnowania w gotowaniu przyrządzonej
potrawy, bez tego bowiem najlepiej zrobio­
na potrawa łatwo zepsuć się może.
829795793.005.png
_ 4 —
Nie wątpimy, że nasze dobre chęci i u-
siłowania w tej mierze wyrozumiane zosta­
ną — a niejedna gospodyni i żona za wdzię­
czy nam umniejszenie sobie kłopotu, ponie­
waż znajdzie w tej książce ulgę w trudach
i zachodach gospodarskich, zwykle najkło-
potliwszych.
Bardzo wiele otrzymałyśmy już listów
pochwalnych, za nasze doskonałe przepisy,
mamy więc nadzieję, że i to ósme wyda­
nie, podobaó się będzie jeszcze więcej i
zadowolni najwybredniejsze wymagania.
Polecając naszą Kucharkę pol­
ską łaskawym paniom wysyłamy ją teraz
po raz ósmy w świat, oiesząc się na­
dzieją, że niejedna gosposia za naszą pracę,
wspominać nas mile będzie.
Florentyna i Wanda.
Ogiln raûy lii gosmiyi.
W każdej porządnej kuchni powinna być
wyszukana czystość i porządek. Wszystkie
sprzęty i naczynia kuchenne muszą byó
starannie czyszczone i myte a nawet raz na
tydzień trzeba garnki i rynki często używa­
ne wygotować w mocnym ługu lub sodzie.
Jeżeli przez nieuwagę naczynie się napali
zaraz nalaó wodą, nasypać trochę popiołu a
nie skrobać noJem gdyż przez to naczynie
niszczy się i prędko zużywa.
Wszelkie potrawy kwaśne powinno się
gotować w garnkach kamiennych a pozosta­
łe potrawy przechowywać również tylko w na­
czyniach kamiennych.
Noże czyścić papierem, w tym celu po
sklepach sprzedawanym — można także czy­
ścić, miałko tłuczoną cegłą lub popiołem.
829795793.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin