Szkoła gotowania.pdf
(
21674 KB
)
Pobierz
t
ydanie ósme.
Wydanie siódme.
HBI BEU
SUM KONFITUR i SHOW
przez
Florentynę i Wandę
obejmują:
Niezbędne Bady o „Smażeniu Konfitur" Klaro
waniu Syropu.
Smażenie Ananasu, Berberysu, Brzoskwiń, Dereniu,
Głogu, Jabłuszek rajskich, Melona, Kawonu, Morel, Tru
skawek, Poziomek, Malin, Pigw, Renglot, Róży, Pomarańcz,
Porzeczek, Wisien, Orzechów włoskich, Winogron, Żurawin itp.
Znakomity sposób robienia wszystkich owoców
suszonych w cukrze. Owoce suszone zgrabnie na patyczkach,
Migdały suszone w cukrze, Konserwa z Róży i t p.
Najrozmaitsze
czyu
SZKOŁA GOTOWANIA
TANICH, SMACZNYCH i ZDROWYCH OBIADÓW
ZEBRANA PRZEZ
Florentynę
i
Wandę
Oz^eó pierwsza
sposoby
robienia
Kompotów,
Galaret, Marmolad.
Konserwy
Owocowe
marynowane w
Spirytusie
i Occie.
Soki
jak:
ananasowy, poziomkowy,
berberysowy,
Wydanie ósme roessereone.
malinowy, żurawinowy i t. p.
Lody, Karmelki, Pomadki, Sorbety z malin i innych
owoców, Orszada, Poncz mrożony i t. p.
Cena 1 Kor. 20 h.
Po przesłaniu przekazem pocztowym 1 JRor. 32 h.
wysyła franko Drukarnia narodowa St. Maniecki i Spł. —
Lwów, ulica Kopernika 1. 9.
WÈ LWOWIE'.
Z DRUKARNI NARODOWEJ Z. SZPUNARÀ
Nakładem autorek.
Kucharka Polska
Część I.
Do naszych Pań.
Siódme wydanie Kucharki pol
skiej w przeciągu bardzo krótkiego ozasu
zostało wyczerpane, a liczne zamówienia
i pochwały świadczą najlepiej jak dobrą i po
trzebną jest ta nasza książka. Nadzwyczaj-
ny popyt za Kucharką polską zachę
cił nas do podjęcia pracy nad wydaniem
ósmem.
Nie żałowałyśmy trudu, ażeby ją roz
szerzyć i ulepszyć a nabytem doświadcze
niem w tym kierunku, podzielić się z na-
szemi Paniami.
Starałyśmy się jeszcze przystępniej, ani
żeli w poprzednich wydaniach wyjaśnić
w jaki sposób należy gotować, ażeby potra
wy były smaozne i dobre.
Już kilkakrotne wydanie kilku tysię
cznych egzemplarzy daje najlepszą rękojmię
ł
— «2 *
_ 3 -
ze przepisy zawarte w Kucharce polskiej
są bardzo dobre. Głównym warunkiem do
brego przyrządzenia potraw jest dokładne
wykonanie przepisów, a ponieważ wszystkie
przepisy w ósmem wydaniu tej ksią
żki są napisane bardzo przystępnie, przeto
osoba, która zupełnie nie rozumie, się na
kuchni w przeciągu bardzo krótkiego czasu
nauczy się dobrze gotować. Teraźniejsze u-
mysłowe wychowanie, wyłącznie poświęco
ne naukom i talentom, tak wiele żabie; a
czasu w młodości, że nie pozwala żadnej
młodej panience zapoznać się zarazem z li-
izncmi tak niezbędnemi wiadomościami go
spodarskiemu Służba zaś nasza po większej
części nie umie jeszcze zastanawiać się nad
powierzoną jej gałęzią gospodarstwa, i jeże
li się jej raz uda jaką rzecz dobrze zrobić,
tę samą potem kilka razy zepsuje. Z tych
powodów starafyśmy się zebrać różne ku
charskie wiadomości i rady obfitujące w do
świadczenia i na tej podstawie ułożyć ni
niejszą „Szkołę kucharską" stylem prostym
jasnym i dla wszystkich zrozumiałym, oraz
zastosować ją pod względem wyboru potraw
dla klasy średniej. Z niej każda młoda go
spodyni, chociażby najmniejszego wyobraże
nia o kucharstwie nie miała, może śmiało
przyrządzać obiady: smaczne, tanie i zdro
we — lub osoba ohcąca się wyuczyć ku-
charstwa, może z tej szkoły w przeciągu
krótkiego czasu, zyskać sławę dobrej i pier
wszorzędnej kucharki.
Chcąc przysłużyć się naszym paniom
dokładnym zbiorem wiadomości gospodar
skich, podzieliłyśmy naszą pracę na części
z których każda osobną całość stanowi, aby
tym sposobem umożebnić łatwość nabycia
tych wiadomości, bez których teraz żaden
dom cokolwiek zamożniejszy obejść się nie
może.
Na zakończenie dodać tu jeszcze musi
my, że wszelkie podane tu przepisy, jakkol
wiek są wypróbowane i podług nich robiąc,
każda potrawa czy przysmak udać się musi
niezawodnie, nadmienić jednak musimy,
ża
dobroć ich bardzo zależy od dokładnego
przypilnowania w gotowaniu przyrządzonej
potrawy, bez tego bowiem najlepiej zrobio
na potrawa łatwo zepsuć się może.
_ 4 —
Nie wątpimy, że nasze dobre chęci i u-
siłowania w tej mierze wyrozumiane zosta
ną — a niejedna gospodyni i żona za wdzię
czy nam umniejszenie sobie kłopotu, ponie
waż znajdzie w tej książce ulgę w trudach
i zachodach gospodarskich, zwykle najkło-
potliwszych.
Bardzo wiele otrzymałyśmy już listów
pochwalnych, za nasze doskonałe przepisy,
mamy więc nadzieję, że i to ósme wyda
nie, podobaó się będzie jeszcze więcej i
zadowolni najwybredniejsze wymagania.
Polecając naszą Kucharkę pol
ską łaskawym paniom wysyłamy ją teraz
po raz ósmy w świat, oiesząc się na
dzieją, że niejedna gosposia za naszą pracę,
wspominać nas mile będzie.
Florentyna i Wanda.
Ogiln raûy lii gosmiyi.
W każdej porządnej kuchni powinna być
wyszukana czystość i porządek. Wszystkie
sprzęty i naczynia kuchenne muszą byó
starannie czyszczone i myte a nawet raz na
tydzień trzeba garnki i rynki często używa
ne wygotować w mocnym ługu lub sodzie.
Jeżeli przez nieuwagę naczynie się napali
zaraz nalaó wodą, nasypać trochę popiołu a
nie skrobać noJem gdyż przez to naczynie
niszczy się i prędko zużywa.
Wszelkie potrawy kwaśne powinno się
gotować w garnkach kamiennych a pozosta
łe potrawy przechowywać również tylko w na
czyniach kamiennych.
Noże czyścić papierem, w tym celu po
sklepach sprzedawanym — można także czy
ścić, miałko tłuczoną cegłą lub popiołem.
Plik z chomika:
brytek22
Inne pliki z tego folderu:
Kucharz warszawski 1889.pdf
(55498 KB)
Szkoła gotowania.pdf
(21674 KB)
Ilustrowany kucharz krakowski.pdf
(47102 KB)
Gospodyni litewska 1889.pdf
(29228 KB)
Domowa kuchnia 1917.pdf
(40041 KB)
Inne foldery tego chomika:
HERBARZ POLSKI
kalendarze dawne
kulinaria
medyczne
ogrodnicze
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin