Szkło do potraw i napojów
Szkło
Od lat dobra, wykwintna kuchnia rzadzi sie swoimi prawami - obowiazuja w niej zasady i zwyczaje, które sprawiaja ze zorganizowanie doskonałego przyjecia to nie samo jedzenie i picie, ale kwestia atrakcyjnych dodatków i stworzenia odpowiedniego nastroju. Dotyczy to wyboru menu, dekorowania stolu, odpowiedniej zastawy, sztuki podawania i dobierania odpowiednich trunków.Na wstepie musimy okreslic rodzaj imprezy - jej charakter, powód jej organizowania, miejsce, liczbe gosci, menu oraz atmosfere jaka chcemy wytworzyc.W tym krótkim opracowaniu skupimy sie na wystroju i nakryciu stolu, doborze trunków oraz kolejnosci podawania dan czyli tym co goscie w czasie przyjecia podziwiaja a potem dlugo wspominaja.Kieliszki stoja zawsze po prawej stronie talerza w kolejnosci od zewnatrz do wewnatrz - w kolejnosci podawania win i dan.Catering Aperitify podaje sie na tacy, a potem kieliszki wynosi sie. Kieliszki do innych alkoholi podaje sie w momencie wyboru rodzaju alkoholu przez poszczególnych gosci.Zaden posilek nie moze obyc sie bez wybornego trunku.Jako dodatek do jedzenia podajemy wina wytrawne - jezeli do jakiegos zestawu dan podajemy kilka gatunków win, wówczas najpierw nalezy podac wina biale a potem czerwone. Wina laczymy z odpowiednimi potrawami i tak:Wino biale podajemy do bialego miesa (drób, ryby, owoce morza),potraw z jaj , makaronów, warzyw - lagodnie przyprawionych w temperaturze 10-12 stopni.Wino czerwone podajemy do ciemnego miesa (wolowina, dziczyzna) , miesa wedzonego, zapiekanek w temperaturze 18 stopni.Wina slodkie mozna podawac do deserów.Piwo i wódki podajemy schlodzone do bardzo tlustych potraw, potraw z grilla - czesto jako srodek ulatwiajacy trawienie.Do szampana
Do toastów na specjalne okazje
Do czerwonego wina
Do Martini
Do cocktaili
Do kompotów Do coli
Do drinków
Do ginu
Do piwa Do wody mineralnej
Do bialego wina
Do herbaty
Do nalewek
Do mleka i soków
Do likieru Do brendy ...
A-n-i-t-a