Składniki:
Ciasto bakaliowe:
· 8 białek
· ¾ szklanki cukru
· 3 żółtka
· 10 dag pokrojonych orzechów włoskich
· 10 dag rodzynek
· 10 dag kokosu
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
· puszka brzoskwiń
· 2 budynie śmietankowe
· 5 żółtek
· ¾ szklanki wody
· 30 dag masła
Poncz:
· 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· 2 łyżki spirytusu
Ponadto:
· ok. 3 opakowania ciastek „Delicje”
· 2 galaretki pomarańczowe
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką prostokątnych formach (25 na 36 cm). Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C.
Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w ¾ szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.
Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem „Delicjie” (kawę rozpuszczalną zalać ok. ¾ szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody „Delicji”). Na „Delicje” wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 ½ szklanki gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
parafinka