Kora_orzechowa.doc

(33 KB) Pobierz
Kora orzechowa

Kora orzechowa

 

Składniki:

Ciasto bakaliowe:

·            8 białek

·            ¾ szklanki cukru

·            3 żółtka

·            10 dag pokrojonych orzechów włoskich

·            10 dag rodzynek

·            10 dag kokosu

·            1 łyżka mąki pszennej

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:

·            puszka brzoskwiń

·            2 budynie śmietankowe

·            1 łyżka mąki pszennej

·            5 żółtek

·            ¾ szklanki wody

·            30 dag masła

Poncz:

·            2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·            2 łyżki spirytusu

Ponadto:

·            ok. 3 opakowania ciastek „Delicje”

·            2 galaretki pomarańczowe

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką prostokątnych formach (25 na 36 cm). Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 °C.

Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) zagotować. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuścić w ¾ szklanki wody i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części.

Na pierwszy placek wyłożyć jedną część kremu, następnie nasączone ponczem „Delicjie” (kawę rozpuszczalną zalać ok. ¾ szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie dodać spirytus, wymieszać i łyżeczką polewać spody „Delicji”). Na „Delicje” wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w 3 ½ szklanki gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin