Adwokacik.doc

(50 KB) Pobierz
Adwokacik

Adwokacik

 

Składniki

Biszkopt:

4 jaja,

3/4 szkl cukru,

1 szkl. mąki ziemniaczanej,

2 łyżki mąki pszennej,

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Masa I:

1/2 l kremówki (36&),

2 śnieżki,

2 łyżki żelatyny,

 

Masa II:

1 margaryna,

6 łyżek cukru pudru,

1 szkl. ajerkoniaku,

2 łyżki żelatyny, starta czekolada lub posiekane orzechy (dowolne)

 

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać oba rodzaje mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Piec ok 20-25 minut w 1801 st. C. Pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty. Jeden z nich (ten ze spodu) nasączyć alkoholem lub mocną kawą rozpuszczalną.

Masa I: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.Ubić kremówkę ze śnieżkami. Na końcu cienkim strumieniem wlewać letnią żelatynę. Wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugim i wstawić do lodówki, aby zastygło.

Masa II: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Baaardzo powoli wlewać do niej baaardzo cienkim strumieniem ajerkoniak. Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody(zimną!). Masę wyłożyć na ciasto. Na całość zetrzeć czekoladę lub posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin

 

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=58313&d=1

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin