boczek świeży 1 kg.docx

(21 KB) Pobierz

 

Składniki

 

 

·         boczek świeży 1 kg

·         czosnek 2 ząbki

·         sól

·         pieprz

·         majeranek

 

Sposób przyrządzenia

 

 

Boczek posolić, popieprzyć.
Rozłożyć na nim posiekane ząbki czosnku.
Obficie posypać majerankiem.
Przełożyć do naczynia, które przykrywamy i na noc wkładamy do lodówki.

W formie do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy boczek, zakrywamy papierem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 190 stopniach.
Czas pieczenia trudno określić, bo jest on uzależniony od grubości boczku.

Proponuję po godzinie wyjąć formę z boczkiem, wbić w niego widelec – jak lekko wejdzie tzn. że boczek jest wystarczająco upieczony, jeżeli są z tym trudności – wstawić jeszcze do piekarnika.

Gdy stwierdzimy, że boczek jest już miękki, zdejmujemy pokrywkę i papier, który była na wierzchu, włączamy górną grzałkę w piekarniku i zapiekamy jeszcze chwilkę, do momentu, aż na wierzchu boczku pojawi się rumiana skórka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin