· boczek świeży 1 kg
· czosnek 2 ząbki
· sól
· pieprz
· majeranek
Boczek posolić, popieprzyć.Rozłożyć na nim posiekane ząbki czosnku.Obficie posypać majerankiem.Przełożyć do naczynia, które przykrywamy i na noc wkładamy do lodówki. W formie do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy boczek, zakrywamy papierem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 190 stopniach. Czas pieczenia trudno określić, bo jest on uzależniony od grubości boczku. Proponuję po godzinie wyjąć formę z boczkiem, wbić w niego widelec – jak lekko wejdzie tzn. że boczek jest wystarczająco upieczony, jeżeli są z tym trudności – wstawić jeszcze do piekarnika. Gdy stwierdzimy, że boczek jest już miękki, zdejmujemy pokrywkę i papier, który była na wierzchu, włączamy górną grzałkę w piekarniku i zapiekamy jeszcze chwilkę, do momentu, aż na wierzchu boczku pojawi się rumiana skórka.
Tatar73