Zaburzenia odżywiania się - Andrzej Rajewski.pdf

(273 KB) Pobierz
PL 3-2003.qxd
psychiatria
Andrzej Rajewski
Zaburzeniia odżywiianiia siię
Jadłowstręt psychiczny ( anore-
xia nervosa ) jest to zaburzenie
polegające na dążeniu do
ograniczenia masy ciała, wy-
raźnie odbiegającej od norm
przyjętych dla wieku i wzrostu.
Towarzyszy temu nieprawidło-
wa ocena własnego wyglądu
i lęk przed przybraniem na wa-
dze, co prowadzi do ograni-
czenia, często drastycznego,
ilości przyjmowanego pożywie-
nia. Stan ten nie jest spowodo-
wany organicznym uszkodze-
niem ośrodkowego układu ner-
wowego (oun) ani chorobą
somatyczną.
Żarłoczność psychiczna ( bu-
limia nervosa ) – zaburzenie
przejawiające się napado-
wym nadmiernym przyjmo-
waniem pokarmów z nastę-
pującym po nim poczuciem
winy i podejmowaniem czyn-
ności zmierzających do usu-
nięcia nadmiaru kalorii. Masa
ciała zwykle nie jest zmniej-
szona i oscyluje w górnej
granicy normy.
tywnie zaburzenia apetytu. W po-
cz¹tkach XX w. zwrócono uwagê,
¿e objawy jad³owstrêtu towarzy-
szyæ mog¹ uszkodzeniu podwzgó-
rza i niewydolnoœci przysadki.
Podsumowanie danych klinicz-
nych i wyników badañ neurofizjo-
logicznych spowodowa³o jednak
wyodrêbnienie jad³owstrêtu psy-
chicznego jako odrêbnego zabu-
rzenia, a ustalone przez Geralda
Russella pierwsze kryteria diagno-
styczne stanowi¹ podstawê do
obecnie obowi¹zuj¹cych w ICD X
zasad rozpoznawania.
lem szczup³ej sylwetki oraz sty-
lem ¿ycia maj¹cym zagwaranto-
waæ atrakcyjnoœæ i osi¹gniêcie
sukcesu.
Wczeœnie zauwa¿ono tak¿e ro-
lê nieprawid³owych relacji we-
wn¹trzrodzinnych u osób choru-
j¹cych na anoreksjê. Najczêœciej
spotykane nieprawid³owe cechy
to: sztywnoœæ relacji wewn¹trz ro-
dziny i nadmierne wi¹zanie z blo-
kowaniem procesu uzyskiwania
autonomii przez dziecko. W ro-
dzinach tych czêsto matka jest
osob¹ nadmiernie dominuj¹c¹,
a ojciec osob¹ biern¹ i podporz¹d-
kowan¹.
Dominuj¹ce cechy osobowoœci
u chorych na jad³owstrêt psy-
chiczny to cechy osobowoœci per-
fekcjonistycznej o sk³onnoœciach
obsesyjno-kompulsyjnych. Rza-
dziej jad³owstrêt wystêpuje
u dziewcz¹t o cechach osobowo-
œci schizoidalnej lub histrionicz-
nej. Osoby choruj¹ce charaktery-
zuj¹ siê wysokim poziomem aspi-
racji, czêsto nieadekwatnym do
realnych mo¿liwoœci oraz wyso-
kim poziomem t³umionej agresji.
Badania w zakresie genetyki
populacyjnej wykaza³y zgodnoœæ
zachorowañ u bliŸni¹t jednojajo-
wych w zakresie od 44 do 57
proc., a u bliŸni¹t dwujajowych
3 do 12 proc. Badania metodami
genetyki molekularnej jak dotych-
czas nie przynios³y jednoznacz-
nych rezultatów.
W przebiegu jad³owstrêtu psy-
chicznego stwierdzono zaburze-
nia w zakresie wszystkich podsta-
wowych uk³adów neuroprzekaŸ-
nikowych oraz osi hormonalnych.
W wiêkszoœci s¹ one jednak re-
zultatem wtórnych zmian powsta-
³ych w wyniku przewlek³ego nie-
do¿ywienia. W zakresie zaburzeñ
hormonalnych istotne znaczenie
ma zanik miesi¹czki oraz zmniej-
szenie aktywnoœci osi podwzgó-
Epidemiologia
Czêstoœæ wystêpowania jad³o-
wstrêtu psychicznego wynosi 1–2
proc., a zaburzenie to wystêpuje
ok. 10-krotnie czêœciej u kobiet
ni¿ u mê¿czyzn. Najczêstszy wiek
zachorowania to okres pomiêdzy
13. a 19. rokiem ¿ycia. Najwiêcej
zachorowañ obserwuje siê w Eu-
ropie i Ameryce Pó³nocnej, ze
szczególnym wzrostem w drugiej
po³owie XX w.
Etiologia i patogeneza
Uwarunkowania przyczynowe
jad³owstrêtu psychicznego s¹
wieloczynnikowe. Istotn¹ rolê
odgrywaj¹ zarówno czynniki
osobowoœciowe, jak i biologicz-
ne predyspozycje oraz kontekst
spo³eczno-kulturowy i rodzinny.
Czynnikiem wyzwalaj¹cym
ograniczenie jedzenia jest najczê-
œciej spostrze¿enie lub uwaga
osób z otoczenia odnosz¹ca siê do
wygl¹du zewnêtrznego. Istotne
znaczenie mo¿e mieæ sk³onnoœæ
do dysproporcji kszta³tów cia³a
pojawiaj¹ca siê w okresie dojrze-
wania. Wzrost przypadków jad³o-
wstrêtu w II po³owie XX w.
w kulturze zachodniej kojarzony
jest te¿ z obowi¹zuj¹cym mode-
Jadłowstręt psychiczny
( anorexia nervosa )
Opisy zachowañ, polegaj¹cych
na œwiadomym ograniczaniu
przyjmowania posi³ków znane by-
³y od dawna i dotyczy³y praktyko-
wania ascezy z pobudek religij-
nych. Pierwsze opisy kliniczne
dotycz¹ce dziewcz¹t w wieku doj-
rzewania œwiadomie ograniczaj¹-
cych posi³ki pojawi³y siê w Anglii
i Francji w XVII w. i traktowane
by³y jako uwarunkowane reak-
110
przewodnik
lekarza
14016852.002.png
psychiatria
Kryteria ICD-10 jad³owstrêtu psychicznego
tychczasowe kontakty oraz
utrwala siê u nich krañcowo
sztywny obraz w³asnego cia³a.
Czêsto te¿ wystêpuj¹ reakcje de-
presyjne w wyniku konfliktów
z rodzin¹ i otoczeniem oraz nie-
mo¿noœci znalezienia wyjœcia
z zaistnia³ej sytuacji.
Zak³óceniu ulega poczucie
g³odu i sytoœci. Pacjentki przesta-
j¹ odczuwaæ g³ód.
W wyniku znacznej utraty ma-
sy cia³a dochodzi do pojawienia
siê objawów somatycznych, które
najczêœciej s¹ bezpoœrednim po-
wodem zg³oszenia siê do lekarza.
Do objawów tych zalicza siê:
A. Zmniejszenie masy cia³a, a u dzieci brak przyrostu wagi prowadz¹ce do osi¹gniêcia
masy cia³a co najmniej o 15 proc. poni¿ej prawid³owej lub oczekiwanej przy danym
wieku i wzroœcie.
B. Postêpowanie maj¹ce na celu zmniejszenie masy cia³a jest narzucone samemu so-
bie przez unikanie tucz¹cego po¿ywienia.
C. Samoocenianie siebie jako osoby oty³ej oraz wystêpowanie zaburzaj¹cego prawid³o-
we od¿ywianie siê strachu przed przytyciem, co prowadzi do narzucania sobie sa-
memu niskiego progu masy cia³a.
Tab.. 1..
Krrytterriia
IICD--10
jjad³³owsttrrêttu
psychiicznego
D. Obejmuj¹ce wiele uk³adów zaburzenia endokr ynne przejawiaj¹ siê u kobiet zanikiem
miesi¹czkowania, a u mê¿czyzn utrat¹ zainteresowañ seksualnych i potencji (wyj¹t-
kiem jest wystêpowanie kr wawieñ po substytucyjnym leczeniu hormonalnym).
E. Zaburzenie nie spe³nia kr yteriów A i B ¿ar³ocznoœci psychicznej (bulimia nervosa).
rze-przysadka-tarczyca. Zak³óce-
nia w czynnoœci osi hormonal-
nych wynikaj¹ z koniecznoœci
przestawienia metabolizmu na
mo¿liwie oszczêdny sposób dzia-
³ania dostosowanego do ograni-
czonego zasobu energii.
Kryteria diagnostyczne jad³o-
wstrêtu psychicznego wg Miê-
dzynarodowej Klasyfikacji Cho-
rób (ICD-10) przedstawiono
w tab. 1.
wygl¹du zewnêtrznego, odmien-
nego od wyidealizowanego obra-
zu w³asnego cia³a. Istotne znacze-
nie mo¿e mieæ te¿ mniej lub bar-
dziej œwiadoma potrzeba zmiany
w sytuacji rodzinnej. W pocz¹t-
kowym stadium choroby pacjent-
ki zwykle kryj¹ siê z ogranicze-
niem jedzenia, stosuj¹c ró¿ne
sposoby ukrywania i wyrzucania
nadmiaru jedzenia. Swoje zacho-
wania t³umacz¹ stosowaniem
diety, czasami przejœciem na we-
getarianizm. W pocz¹tkowym
okresie spadku masy cia³a czyn-
nikiem wzmacniaj¹cym jest zwy-
kle poprawa samopoczucia, lep-
sza sprawnoϾ fizyczna, poczucie
wiêkszej energii lub uzyskanie
okreœlonych korzyœci w sytuacji
rodzinnej. Pacjentki staj¹ siê
w tym okresie nadmiernie aktyw-
ne, jednoczeœnie rozbudowuj¹ ry-
tua³y i zachowania w dalszym
ci¹gu ograniczaj¹ce przyjmowa-
nie pokarmu. Pojawiaj¹ce siê re-
fleksje lub uwagi otoczenia
o nadmiernym wychudzeniu s¹
skutecznie t³umione przez lêk
przed ponownym przytyciem.
Narastaj¹ce ró¿nice pomiêdzy
spostrzeganiem w³asnego wygl¹-
du przez siebie sam¹ i przez oto-
czenie prowadz¹ do zamkniêcia
siê w sobie, poczucia niezrozu-
mienia przez innych. Pacjentki
czêsto ubieraj¹ siê w obszerne
swetry lub inn¹ odzie¿ maskuj¹-
c¹ nadmierne wychudzenie.
W konsekwencji ograniczaj¹ do-
zwolnienie czynnoœci serca,
spadek ciœnienia têtniczego
oraz temperatury cia³a na sku-
tek zwolnienia procesów meta-
bolicznych. Obserwuje siê tak-
¿e sp³aszczenie za³amków S-T
w zapisie EKG i utrudnienie
przewodnictwa przedsionko-
wo-komorowego,
wyst¹pienie obwodowych obrzê-
ków,
pojawienie siê na ciele ow³o-
sienia pod postaci¹ meszku (la-
nugo),
Kryteria Amerykañskiego To-
warzystwa Psychiatrycznego
DSM IV wyodrêbniaj¹ ponadto
2 podtypy jad³owstrêtu: bulimicz-
ny – ze sporadycznymi atakami
objadania siê i nastêpnie stosowa-
niem wymiotów lub œrodków
przeczyszczaj¹cych w celu utrzy-
mania niedoboru wagi i restryk-
cyjny ze sta³ym nieprzerwanym
ograniczaniem poda¿y kalorii.
Metod¹ u³atwiaj¹c¹ ocenê ma-
sy cia³a jest wskaŸnik masy cia³a
(Body Mass Index – BMI). Jest to
wartoϾ liczbowa uzyskana z po-
dzielenia wagi w kilogramach
przez kwadrat wzrostu w me-
trach. Zmniejszenie wskaŸnika
poni¿ej 17,5 kg/m 2 œwiadczy
o spadku wagi, charakterystycz-
nym dla anoreksji.
wypadanie w³osów na g³owie,
suchoœæ skóry z tendencj¹ do
¿ó³tego zabarwienia w wyniku
karotemii,
bóle brzucha, stany zapalne ¿o-
³¹dka i dwunastnicy,
podwy¿szone stê¿enie chole-
sterolu i frakcji LDL,
zanik miesi¹czki, który czêsto
jest pierwszym powodem zg³o-
szenia siê do lekarza,
odwapnienie koœci prowadz¹ce
do osteoporozy.
Wykonywane badania podsta-
wowe, takie jak morfologia krwi,
badanie moczu, poziom elektro-
litów, bia³ka ca³kowitego i albu-
min w pocz¹tkowym okresie czê-
sto s¹ prawid³owe.
U osób, u których choroba
trwa kilka lat stwierdza siê leuko-
peniê, zaburzenia krzepliwoœci,
Obraz kliniczny i przebieg
Ograniczenie przyjmowania
posi³ków spowodowane jest naj-
czêœciej potrzeb¹ uzyskania
szczup³ej sylwetki lub korekty
112
przewodnik
lekarza
os³abienie si³y miêœniowej z za-
nikami miêœni,
14016852.003.png
psychiatria
niedokrwistoœæ z niedoboru ¿ela-
za. W przypadku prowokowania
wymiotów lub stosowania œrod-
ków przeczyszczaj¹cych mo¿e
dojϾ do znacznej hipokalemii
i hipochloremii.
Schorzenie ma charakter prze-
wlek³y. Dobre rokowanie dotyczy
osób m³odych do 18. roku ¿ycia,
o krótkim przebiegu choroby,
które wczeœnie rozpoczê³y lecze-
nie. Trwa³e wyleczenie spotyka
siê u ok. 40 proc. pacjentek. Na-
stêpne 40 proc. balansuje na po-
graniczu normy i obni¿onej masy
cia³a. U ok. 20 proc. poprawa nie
nastêpuje. Po 24. roku ¿ycia ro-
kowanie zdecydowanie siê pogar-
sza. U ok. 19 proc. pacjentek po
przekroczeniu tego wieku choro-
ba koñczy siê zgonem z powodu
za³amania stanu somatycznego
lub samobójstwa.
by leczenia domowego. Próba le-
czenia domowego odpowiedni¹
diet¹ powinna powodowaæ przy-
rost wagi od 1 do 1,5 kg na ty-
dzieñ. Brak progresji masy cia³a
w ci¹gu 4 tyg. i utrzymywanie siê
wskaŸnika masy cia³a poni¿ej 15
u osób przed 18. rokiem ¿ycia
powinno byæ wskazaniem do ho-
spitalizacji. Nale¿y przestrzec
przed prowokowaniem miesi¹cz-
ki, gdy waga utrzymuje siê poni-
¿ej dolnej granicy normy, gdy¿
prowadzi to do dalszego rozregu-
lowania mechanizmów neurore-
ceptorowych i hormonalnych.
U osób starszych hospitalizacja
nie zawsze jest skuteczna i lecze-
nie ambulatoryjne mo¿e zapobiec
nasilaniu siê objawów wynisz-
czenia, chocia¿ rzadko prowadzi
do uzyskania minimalnej prawi-
d³owej wagi.
tywnie na uk³ad kr¹¿enia. Leki
przeciwdepresyjne z grupy selek-
tywnych inhibitorów wychwytu
zwrotnego serotoniny obni¿aj¹
³aknienie i nie powinny byæ sto-
sowane przed wyrównaniem ma-
sy cia³a. Dzia³anie przeciwdepre-
syjne i przeciwlêkowe jednocze-
œnie poprawiaj¹ce ³aknienie ma
mianseryna i mirtazapina. Stoso-
wanie neuroleptyków nie jest za-
lecane ze wzglêdu na hipotoniê
i wp³yw na przewodnictwo
przedsionkowo-komorowe. Poda-
wanie leków bezpoœrednio popra-
wiaj¹cych apetyt, takich jak cy-
proheptadyna czêsto tak¿e jest
bezskuteczne. Podstawowym za-
daniem lekarza pierwszego kon-
taktu jest wiêc wczesne rozpo-
znanie problemu i w³aœciwe skie-
rowanie chorej do specjalisty,
z poinformowaniem o powa¿nym
ryzyku dla zdrowia i ¿ycia
w przypadku nie podjêcia prawi-
d³owego leczenia.
Rozpoznanie różnicowe
Zaburzenia ³aknienia mog¹
wystêpowaæ w przebiegu schizo-
frenii i depresji, a tak¿e w prze-
biegu chorób somatycznych. Na-
le¿¹ do nich pierwotne zaburze-
nia czynnoœci tarczycy, choroba
Addisona, stany zapalne ¿o³¹dka
i jelit, choroba Crohna, schorze-
nia uk³adowe (gruŸlica, choroba
reumatyczna, bruceloza). Jad³o-
wstrêt i wymioty mo¿e powodo-
waæ zespó³ têtnicy krezkowej
górnej oraz choroby nowotworo-
we. Trudnoœci ró¿nicowe mog¹
powodowaæ schorzenia uk³adu
dokrewnego. W jad³owstrêcie
zmiany dotycz¹ zwykle wszyst-
kich trzech osi hormonalnych
i maj¹ dyskretny charakter.
Schemat obejmuj¹cy kolejnoœæ
podstawowych elementów lecze-
nia jest nastêpuj¹cy:
uzyskanie stopniowego przyro-
stu masy cia³a (dieta w pierw-
szym tygodniu powinna zawie-
raæ 40 do 50 kcal/kg m.c.,
a w nastêpnych 60 do 80
kcal/kg m.c.),
Żarłoczność psychiczna
( bulimia nervosa )
Zaburzenie to przejawia siê
napadowym nadmiernym przyj-
mowaniem pokarmów z nastêpu-
j¹cym po nim poczuciem winy
i podejmowaniem czynnoœci
zmierzaj¹cych do usuniêcia nad-
miaru kalorii. Masa cia³a zwykle
nie jest zmniejszona i oscyluje
w górnej granicy normy. S³owo
bulimia wywodzi siê z greckiego
okreœlenia byczy g³ód. Jako ze-
spó³ kliniczny wyodrêbniono j¹
w 1979 r.
leczenie powik³añ somatycz-
nych,
uzyskanie i utrwalenie moty-
wacji do leczenia,
edukacja w zakresie od¿ywia-
nia,
korekta zachowañ zwi¹zanych
z jedzeniem,
korekta objawów psychopato-
logiczych – zaburzeñ samooce-
ny, obrazu cia³a, zaburzeñ na-
stroju,
Epidemiologia
Bulimia wystêpuje czêœciej ni¿
anoreksja. Pe³ne kryteria diagno-
styczne wystêpuj¹ u 2–4 proc.
populacji. Dodatkowe 4 proc.
miewa napady objadania siê
o czêstoœci niespe³niaj¹cej pe³-
nych kryteriów bulimii. Najczê-
œciej choruj¹ kobiety w wieku od
18 do 25 lat, chocia¿ objawy
szczególnie niepe³ne mog¹ wy-
st¹piæ ju¿ wczeœniej.
terapia ewentualnych nieprawi-
d³owych relacji rodzinnych,
kontrola i zapobieganie nawro-
tom.
Leczenie
W zwi¹zku z pogorszeniem
rokowania i wysok¹ œmiertelno-
œci¹ po przekroczeniu 24. roku
¿ycia niezwykle wa¿ne jest pod-
jêcie szybkiej interwencji specja-
listycznej. Najczêstszym b³êdem
jest uleganie obawom pacjentki
i rodziny przed leczeniem psy-
chiatrycznym i przewlekanie pró-
Leczenie farmakologiczne
mo¿na stosowaæ w przypadku to-
warzysz¹cych objawów depresyj-
nych, obsesyjno-kompulsyjnych
lub lêkowych. Nale¿y unikaæ le-
ków o silnym dzia³aniu cholino-
litycznym i dzia³aj¹cych nega-
lekarza 113
przewodnik
14016852.004.png
psychiatria
Kryteria ¿ar³ocznoœci psychicznej
kle w ukryciu i towarzyszy im po-
czucie winy i dyskomfortu oraz
obni¿enie samooceny z wyrzuta-
mi wobec samej siebie. Dlatego
czêstym objawem towarzysz¹cym
bulimii jest depresja, prowadz¹ca
do prób samobójczych jako wyraz
niemo¿noœci opanowania sytuacji
chorobowej.
W przebiegu bulimii wystêpu-
je szereg groŸnych powik³añ so-
matycznych. Szczególnie niebez-
pieczne jest wyst¹pienie w wyni-
ku czêstych wymiotów i biegunek
niedoborów potasu i chloru, co
mo¿e prowadziæ do niebezpiecz-
nych dla ¿ycia zaburzeñ rytmu
serca. Charakterystyczny jest
obrzêk œlinianek przyusznych,
ubytki oraz próchnica zêbów,
a tak¿e nad¿erki w okolicy dzi¹-
se³ zêbów trzonowych. Wystêpu-
j¹ te¿ nad¿erki i owrzodzenie ja-
my ustnej, gard³a oraz prze³yku.
Czêsto obserwuje siê rozszerzenie
¿o³¹dka. Zaburzenia od¿ywiania
powoduj¹ niedokrwistoœæ oraz
nieregularnoœæ cyklu miesi¹czko-
wego. Rzadziej wystêpuje zupe³-
nie wstrzymanie miesi¹czki. Po-
wik³aniem ginekologicznym spo-
tykanym niemal u 70 proc.
choruj¹cych na bulimiê d³u¿ej ni¿
3 lata s¹ torbiele jajników.
Rokowanie jest zale¿ne od
szybkoœci rozpoznania i podjêcia
leczenia. Lepsze efekty leczenia
obserwuje siê te¿ u osób o bar-
dziej stabilnych cechach osobo-
woœci i mniej chaotycznym stylu
¿ycia. Badania statystyczne nad
przebiegiem i prognoz¹ bulimii
wykazuj¹, ¿e u ok. 50 proc. mo¿-
na siê spodziewaæ pe³nego wyle-
czenia. U 30 proc. nastêpuje po-
prawa czêœciowa z tendencj¹ do
nawrotów przy niekorzystnych
sytuacjach ¿yciowych. W 20
proc. poprawa nie nastêpuje.
A. Wystêpuj¹ nawracaj¹ce epizody przejadania siê (co najmniej 2 razy tygodniowo w ci¹-
gu 3 mies.), w czasie któr ych w krótkim czasie spo¿ywane s¹ du¿e iloœci pokarmu.
B. Utrzymuje siê uporczywa koncentracja na jedzeniu i silne pragnienie lub poczucie
przymusu jedzenia (g³ód).
C. Pacjent usi³uje przeciwdzia³aæ efektom tycia za pomoc¹ jednej lub wiêcej z nastêpu-
j¹cych metod: (1) prowokowanie wymiotów, (2) prowokowanie wydalania stolca, (3)
kolejne okresy g³odowania, (4) stosowanie: leków obni¿aj¹cych ³aknienie, preparatów
tarczycy, leków moczopêdnych; w przypadku bulimii u chor ych na cukrzycê mog¹ oni
bagatelizowaæ leczenie insulin¹.
Tab.. 2..
Krrytterriia
¿arr³³ocznoœcii
psychiicznejj
D. Samoocenianie siebie jako osoby oty³ej oraz zaburzaj¹cy strach przed przytyciem
(zwykle prowadz¹ce do niedoboru masy cia³a).
Etiologia i patogeneza
Zaburzenie to jest uwarunko-
wane wieloczynnikowo, podob-
nie jad³owstrêt psychiczny. Jed-
nak w porównaniu z etiologi¹ ja-
d³owstrêtu w przypadku bulimii
wiêksz¹ rolê odgrywaj¹ czynniki
biologiczne, zwi¹zane z niepra-
wid³ow¹ czynnoœci¹ uk³adu sero-
toninergicznego. Œwiadczy o tym
eksperymentalnie dowiedziona
rola serotoniny i jej prekursora
tryptofanu w regulacji poczucia
g³odu i sytoœci. Podawanie œrod-
ków stymuluj¹cych ten uk³ad re-
ceptorowy z regu³y powoduje
spadek apetytu u zwierz¹t i ludzi.
Obserwowana wiêksza czêstoœæ
napadów ¿ar³ocznoœci w okre-
sach jesienno-zimowych kore-
sponduje ze spadkiem aktywno-
œci serotoninergicznej w tym
okresie. Tak¿e leki o dzia³aniu se-
rotoninergicznym powoduj¹ spa-
dek preferencji do pokarmów
wysokokalorycznych.
Istotny mo¿e byæ tak¿e wp³yw
innych neuroprzekaŸników i neu-
romodulatorów, takich jak lepty-
na, neuropeptydy, cholecystokiny
oraz noradrenalina i dopamina.
Interakcje miedzy tymi przekaŸ-
nikami maj¹ znaczenie w regula-
cji ³aknienia
W powstawaniu zespo³u zabu-
rzeñ istotn¹ rolê odgrywaj¹ jed-
nak tak¿e indywidualne czynniki
osobowoœciowe. U pacjentek
z bulimi¹ czêœciej spotyka siê za-
burzenie kontroli innych zacho-
wañ impulsywnych (sk³onnoœæ
do ryzykownych zachowañ, do-
konywanie drobnych kradzie¿y,
u¿ywanie alkoholu, narkotyków),
stosunkowo nisk¹ samoocenê, ce-
chy osobowoœci granicznej.
W rodzinach chorych czêœciej
wystêpuj¹ zaburzenia afektywne,
alkoholizm, uzale¿nienie od le-
ków, sk³onnoœæ do oty³oœci. Czê-
ste s¹ wysokie oczekiwania for-
mu³owane wobec dzieci.
Uwarunkowania spo³eczno-
-kulturowe wi¹¿¹ siê z presj¹ suk-
cesu i podobnie jak w przypadku
jad³owstrêtu, okreœlonym stereo-
typem urody, któremu pacjentki
nie mog¹ sprostaæ. Pragn¹ zacho-
waæ szczup³¹ sylwetkê bez ko-
niecznoœci stosowania rygory-
stycznej diety, stosuj¹c œrodki
usuwaj¹ce nadmiar kalorii.
Kryteria diagnostyczne bulimii
wg ICD 10 przedstawiono w tab. 2.
Obraz kliniczny
Epizody objadania siê maj¹
charakter napadowy i charaktery-
zuj¹ siê utrat¹ kontroli iloœci przyj-
mowanych pokarmów zwykle
o wysokokalorycznym sk³adzie.
Pacjentki czêsto jedz¹ do momen-
tu utraty mo¿liwoœci czasowych
lub fizycznych przyjmowania po-
karmu, a nastêpnie prowokuj¹ wy-
mioty lub te¿ dodatkowo stosuj¹
œrodki przeczyszczaj¹ce. Czêsto
staraj¹ siê te¿ æwiczyæ na si³owni
lub uprawiaæ inn¹ intensywn¹ ak-
tywnoœæ fizyczn¹, co ma zapobiec
nadmiernemu przyrostowi masy
cia³a. Jedzenie pokarmów wyso-
kokalorycznych odbywa siê zwy-
Różnicowanie
Okresowe wzmo¿enie apetytu,
szczególnie na s³odycze, mo¿e
wystêpowaæ w przebiegu zabu-
rzeñ depresyjnych. Wymioty mo-
g¹ mieæ charakter psychogenny
114
przewodnik
lekarza
14016852.005.png
psychiatria
i towarzyszyæ innym zaburze-
niom lêkowym. Z chorób zwi¹za-
nych z uszkodzeniem oun napa-
dy ob¿arstwa wystêpuj¹ w zespo-
le Klüvera-Bucy (uszkodzenie
p³ata skroniowego i uk³adu lim-
bicznego) i w zespole Kleinego-
-Levina (zaburzenia czynnoœci
podwzgórza i uk³adu limbiczne-
go). Napadowe objadanie obok
rozhamowania seksualnego i cu-
krzycy obserwuje siê w przebie-
gu genetycznie uwarunkowanego
zespo³u Prader-Willego.
W diagnozie ró¿nicowej nale-
¿y uwzglêdniæ tak¿e ewentual-
noœæ napadów objadania siê
w przebiegu padaczki lub guza
oœrodkowego uk³adu nerwowego,
a wymiotów w przebiegu chorób
przewodu pokarmowego.
do 60 mg/dobê. Poprawa nastê-
puje zwykle stopniowo, pocz¹t-
kowo pod postaci¹ redukcji licz-
by napadów. Obserwacjê stopnia
poprawy i wzrost motywacji do
leczenia u³atwia prowadzenie ka-
lendarzyka. Trwa³oœæ efektu za-
le¿y od czasu trwania leczenia.
Powinno ono trwaæ minimum 16
tyg., a utrwalenie efektu mo¿na
przed³u¿yæ do 24–36 tyg. Zdecy-
dowanie lepsze efekty leczenia
uzyskuje siê kojarz¹c leczenie
farmakologiczne z psychoterapi¹
poznawczo-behawioraln¹.
Podsumowuj¹c postêpowanie
w przebiegu bulimii – lekarz
pierwszego kontaktu powinien
umieæ prawid³owo rozpoznaæ za-
burzenie i zapobiec ewentualnym
groŸnym dla ¿ycia powik³aniom
wymagaj¹cym szybkiej interwen-
cji (niedobór potasu, alkaloza).
Powinien poinformowaæ pacjen-
ta (pacjentkê) o mo¿liwoœciach
leczenia i ewentualnych powik³a-
niach. Mo¿e tak¿e zapocz¹tko-
waæ opisane oddzia³ywania edu-
kacyjne i behawioralne i rozpo-
cz¹æ terapiê farmakologiczn¹.
Jeœli powy¿sze oddzia³ywania nie
przynosz¹ efektu w ci¹gu 2–4
tyg., powinien skierowaæ chore-
go do specjalisty.
Leczenie
Wczesne rozpoznanie i podjê-
cie leczenia jest najwa¿niejszym
czynnikiem determinuj¹cym ro-
kowanie. Leczenie mo¿e byæ pro-
wadzone w formie ambulatoryj-
nej. Wskazaniem do hospitaliza-
cji jest du¿a czêstoœæ napadów
objadania siê i prowokowania
wymiotów (codziennie lub kilka
razy dziennie) oraz do³¹czenie siê
zaburzeñ nastroju pod postaci¹
depresji i myœli samobójczych.
Leczenie powinno byæ prowa-
dzone poprzez skojarzenie metod
psychoterapii behawioralno-po-
znawczej z farmakoterapi¹. Pro-
st¹ metod¹ zmierzaj¹c¹ do opano-
wania napadów jest prowadzenie
kalendarzyka z odnotowywaniem
czêstoœci epizodów i analiz¹ sy-
tuacji ¿yciowych poprzedzaj¹-
cych epizod. Konieczne jest te¿
ustalenie diety z wiêksz¹ czêsto-
tliwoœci¹ niewielkich iloœciowo
posi³ków.
Leczenie farmakologiczne po-
lega na stosowaniu leków z gru-
py selektywnych inhibitorów wy-
chwytu zwrotnego serotoniny.
Z grupy tej potwierdzon¹ sku-
tecznoœci¹ charakteryzuje siê flu-
oksetyna, któr¹ nale¿y stosowaæ
w dawce stopniowo wzrastaj¹cej
prof. dr hab. med. Andrzej Rajewski
kierownik Kliniki Psychiatrii
Dzieci i M³odzie¿y
Akademii Medycznej w Poznaniu
lekarza 115
przewodnik
14016852.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin