Pierogi leniwe.pdf
(
49 KB
)
Pobierz
19419137 UNPDF
Pierogi leniwe
Składniki:
dwie kostki twarogu - najlepiej tłustego, tyle samo wagowo albo
troszkę więcej ziemniaczków gotowanych, dwa jajka, sól, mąka.
Twaróg z ziemniakami mielimy razem, najlepiej dwa razy, aby masa się
dobrze przemieszała, dodajemy żółtka, pianę z białek ( można nie ubijać, ale z
pianą będą pulchniejsze :), mąkę i sól, wyrabiamy na ciasto, czyli zagniatamy
dodając mąki, aż do momentu kiedy po mocnym przyciśnięciu ciasto nie
będzie się kleiło do stolnicy. Formujemy walec, spłaszczamy jednostronnie i
kroimy ukośnie na kluski - tak na oko 1,5 cm, na 4-5 cm. Układamy
warstawami na talerzu, każdą warstwę przesypujemy mąką aby się nie skleiły.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, jak wypłyną są dobre do jedzenia.
Odsmażane też są suuuuper ( mogę się pochwalić, że leniwe robię lepiej od
mojej mamy :))). Kwestię podawania zostawiam wam - ja najlepiej lubię z
masełkiem ( ew. przesmażone na maśle z bułką tartą :), cynamonem i cukrem.
Plik z chomika:
piwowar3
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia - Marzenia konesera. Kawowe i herbaciane specjały(1).rar
(153 KB)
Ciasta-all(1).rar
(15960 KB)
Desery.rar
(2698 KB)
Drugie danie.rar
(407 KB)
Faworki.rar
(268 KB)
Inne foldery tego chomika:
--== KUCHANIA - PRZEPISY ==--
Alkohole - Gorzałka
Domowy kucharz
Ewa gotuje
Interaktywna ksiazka kucharska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin