Murzynek z własną polewą.doc

(301 KB) Pobierz
Składniki

Składniki

Masa podstawowa:

1 kostka masła( lub margaryny )

1 1/2 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki wody

3 łyżki kakao

olejek rumowy lub arakowy

1 1/2 łyżki spirytusu lub octu

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 jajek ( białko ubijamy na pianę )

 

Składniki na masę podstawowa wrzucamy do garnka - najlepiej takiego do gotowania mleka.
Gotujemy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
Gdy masa jest juz jednolita odlewamy jej ok 0,5 szklanki pozostałą odstawiamy do wystygnięcia ( użyjemy jej jako polewy )

Kiedy masa w garnku już nam przestygnie dodajemy składniki na ciasto-czyli :make , żółtka i proszek do pieczenia a na końcu ubitą na sztywno pianę.

Smarujemy foremkę do ciasta i wysypujemy ja bułka tartą- do tak przygotowanej wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min w piekarniku o temperaturze ok 180st.
Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wyciągamy MURZYNKA i smarujemy odstawioną wcześniej w szklance masą-polewą.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Foremka - może być "keksówka" lub "tortownica".

Moja uwaga _ osobiście robiąc masę olejek i spirytus dodaję pod sam koniec ,gdy juz cukier się rozpuści.
Można MURZYNKA przed polaniem polewą przekroić na pół i przełożyć dżemem lub kremem do tortów.-wg uznania i wg własnego smaku.

Ten murzynek wart jest spróbowania - naprawdę !! POLECAM !!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin