Bigos z cukinii
Składniki
2 cukinie2 średnie marchewki2 niewielkie pomidory 30 dag kiełbasy (np. śląska, toruńska)1 cebulasok z połowy cytrynykostka rosołowasól, pieprzzielenina (np. natka pietruszki, koperek)
Cukinię umyć, poszatkować w cienkie plasterki. Nie obierać! Skropić sokiem z cytryny. Odstawić.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, kiełbasę w połplasterki. Na patelni przysmażyć kiełbasę (bez dodawania tłuszczu). Wyjąć łyżką cedzakową. Na tłuszcz pozostały ze smażenia kiełbasy wrzucić cebulę, smażyć aż będzie szklista. Cukinię przełożyć do garnka. Postawić na ogniu, dusić pod przykryciem aż puści sok. Następnie wrzucić kostkę rosołową. Gdy kostka się rozpuści, dodać marchewkę i dusić aż warzywa zmiękną. Dodać przysmażoną cebulę, kiełbasę i pomidory. Dusić razem ok. 2-3 minut, przyprawić do smaku
.Gotowy bigos posypać zieleniną. Można podawać z ziemniakami, chlebem lub jako samodzielne danie.
Bozena-62