Ciasto przekładane z miodem i kremem.doc

(214 KB) Pobierz
Ciasto przekładane z miodem i kremem

Ciasto przekładane z miodem i kremem

Blaty ciasta trzeba upiec dwa dni wcześniej, na drugi dzień przełożyć kremem

a na kolejny dzień mamy ciasto, które wprost rozpływa sie w ustach i smakuje nieprzeciętnie. Polecam ...

Składniki na ciasto kakaowe:

2,5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

150 g margaryny lub masła

·         1 jajko

2 łyżki miodu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

1 szklanka mąki pszennej

pół szklanki cukru

4 jajka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.

Składniki na masę:

500 ml mleka

250 g masła lub margaryny, miękkiej

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

cukier waniliowy (16 g)

Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Wykonanie:

Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.

Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin