Łączony sernik.doc

(211 KB) Pobierz
Łączony sernik



                                                                                                                                                                                                Łączony sernik                                                                                                                                 SPÓD HERBATNIKOWY:
2 paczki herbatników,150 g masła,3 płaskie żył. cukru.
WARSTWA PIECZONA SERNIKA:
1 kg sera białego - dwukrotnie mielonego ,
100 g masła miękkiego,
7 żółtek,
10 łyd cukru, cukier waniliowy - podwójna porcja,
budyń śmietankowy,1 żył. mąki ziemniaczanej,200 ml. śmietanki kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,4 łyżeczki cukru,7 białek, szczypta soli,
WARSTWA SERNICZKA NA ZIMNO:
3 serki homogenizowane - smak dowolny,3 jajka,3-4 żył. cukru,3/4 szkl. wody,8 łyżeczek żelatyny,
WIERZCH:
galaretka - smak dowolny, ewentualnie jakieś owoce do zalania galaretką....
Na kruchy spód:
Kruszymy herbatniki - niekoniecznie drobno ....( jest bardziej chrupiący spód)Zagniatamy z masłem i cukrem - wylepiamy spód formy. Wstawiamy do lodówki.
Na warstwę pieczoną sernika:
Mielony serek miksujemy z masłem. Ucieramy na puch-żółtka z cukrem i cukrem waniliowym .
Miksujemy. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli-pod koniec ubijania dodając cukier.
Ubić śmietankę z cukrem i sokiem z cytryny .Dodać śmietankę i pianę do masy serowej.
Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę na spód herbatnikowy. Piec w temp. 180 st. przez ok. 1 -1.30 h.
Sernik dobrze wystudzić.
Na warstwę sterniczka na zimno:
Zmiksować żółtka z cukrem.
Zmieszać z serkami.
Rozpuścić żelatynę w wodzie-dodać powoli do serka-cały czas miksując.
Na końcu lekko wmieszać ubitą pianę z białek.
Wyłożyć na warstwę pieczoną sernika.
Wstawić do lodówki-aż zastygnie.
Całość polać gęstniejącą galaretką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin