Makowiec
Składniki:
• 8 żółtek
• 6 łyżek cukru
• 5 łyżek mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 4 białka
• cukier puder
• 90 dag masy makowej
• lukier, mak i cukrowe perełki do dekoracji
Przygotowanie:
Utrzyj na puszystą masę żółtka z cukrem. Dosyp oba gatunki mąki, wymieszaj. Delikatnie połącz z 4 białkami ubitymi na pianę. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 10 minut w temp. 180ºC.
Przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, usuń pergamin, zwiń ciasto. Wystudź.
Biszkopt rozwiń, posmaruj masą makową. Ponownie zwiń. Udekoruj lukrem, makiem i cukrowymi perełkami.
B_A_R_B_I_E