Makowiec.odt

(8 KB) Pobierz

Makowiec

 

Składniki:

 

          8 żółtek

          6 łyżek cukru

          5 łyżek mąki pszennej

          5 łyżek mąki ziemniaczanej

          4 białka

          cukier puder

          90 dag masy makowej

          lukier, mak i cukrowe perełki do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

              Utrzyj na puszystą masę żółtka z cukrem. Dosyp oba gatunki mąki, wymieszaj. Delikatnie połącz z 4 białkami ubitymi na pianę. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 10 minut w temp. 180ºC.

              Przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, usuń pergamin, zwiń ciasto. Wystudź.

              Biszkopt rozwiń, posmaruj masą makową. Ponownie zwiń. Udekoruj lukrem, makiem i cukrowymi perełkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin