Melba.doc

(243 KB) Pobierz
Melba

Melba

 

 

Biszkopt z 4 jajek lub ciastka -biszkopty

Masa:
4 jajka
0.5 l kwaśnej śmietany
1 litr mleka
1 margaryna
3/4 szk. cukru pudru
3 łyżki kakao
aromat waniliowy
galaretka o dowolnym smaku
owoce dowolne

 

Biszkopt pieczemy w prostokątnej lub okrągłej formie. Jeżeli używamy biszkoptów to należy nimi wyłożyć formę.

Masa: Jajka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka . Gotujemy aż powstanie twarożek.
Cedzimy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy twarożek(musi być zimny). Masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy kakao. Białą cześć wykładamy na biszkopt lub biszkopty, na to masę kakaową.(ja przełożyłam dodatkowo masy herbatnikami kakaowymi ale nie jest to konieczne) Na tym układamy truskawki i zalewamy galaretką. Ciasto najlepsze po kilkunastogodzinnym pobycie w lodówce! Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin