Kiełbasa z sarny.pdf

(109 KB) Pobierz
349626254 UNPDF
Kiełbasa z sarny
Składniki:
ok. 5 kg mięsa z sarny bez kości,
2,5 kg boczku wieprzowego surowego,
15 m osłonek do kiełbas,
sól,
1/3 łyżeczki saletry,
0,5 torebki pieprzu,
0,5 torebki gorczycy białej,
0,5 torebki majeranku,
1 duża główka czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso z sarny i wieprzowinę pokroić w grubą kostkę, dodać sól (ok. 1/3 szklanki), saletrę,
dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym
miejscu, dla uzyskania właściwego koloru. Namoczyć osłonki jelitowe, jeśli były
przechowywane w soli.
W dniu następnym całą sarninę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę o grubym sitku,
dodać pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i
wszystkie przyprawy. Wyrabiać mocno i dokładnie rękami, w miarę potrzeby doprawić
jeszcze solą i pieprzem. Napełnianie kiełbas i wędzenie - tak jak w przepisie na "kiełbasę
Stefana".
Autor: Marian Borkowski (za zgodą autora)
Przepis zamieszczony na stronie http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
349626254.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin