Poradnik pracodawcy PIP.pdf
(
328 KB
)
Pobierz
por-bhp-kolm2.qxd
Bezpieczeñstwo
i higiena pracy
poradnik dla pracodawcy
–
1
–
Projekt ok
adki
Andrzej Jaworski
Opracowanie redakcyjne
Olga Dy
akowska
Opracowanie typograficzne i
amanie
Barbara Charewicz
PA
STWOWA INSPEKCJA PRACY
G
ÓWNY INSPEKTORAT PRACY
00-926 Warszawa, ul. Krucza 38/42
tel.: (22) 661 81 11
fax: (22) 625 47 70
e-mail: kancelaria@gip.pl
www.pip.gov.pl
–
2
–
Spis treœci
I. Rozpoczynanie dzia
alno
y
ci gospodarczej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
II. Podstawowe obowi
zki i odpowiedzialno
yÂ
pracodawcy
w dziedzinie bhp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
III. Podstawowe prawa i obowi
zki pracownika . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
IV. Budowa lub przebudowa obiektu budowlanego, w którym przewi-
dywane s
pomieszczenia pracy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
V. Wymagania bezpiecze
Í
stwa i higieny pracy dotycz
ce maszyn
i urz
dze
Í
technicznych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
VI. Stosowanie czynników i procesów pracy szczególnie niebezpiecz-
nych dla
ycia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
VII. Wybrane prace stwarzaj
ce szczególne zagro
enia . . . . . . . . . . . 29
VIII. Zarz
dzanie bezpiecze
Í
stwem i higien
pracy . . . . . . . . . . . . . . . . 31
IX. Profilaktyczna ochrona zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
X. Wypadki i choroby zawodowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
XI. Szkolenia w dziedzinie bhp i wymagania kwalifikacyjne . . . . . . . . 42
XII. Zasady dostarczania pracownikom
y
rodków ochrony indywidual-
nej oraz odzie
y i obuwia roboczego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
XIII. Zasady tworzenia s
u
by bezpiecze
Í
stwa i higieny pracy oraz po-
wo
ywania komisji bezpiecze
Í
stwa i higieny pracy . . . . . . . . . . . . 49
XIV. Prace szczególnie uci
liwe lub szkodliwe dla zdrowia kobiet oraz
wzbronione m
odocianym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
XV. Wykaz podstawowych przepisów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
XVI. Za
czniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
–
3
–
I. Rozpoczynanie dzia³alnoœci gospodarczej
Dzia
alno
y
ci
gospodarcz
jest zarobkowa dzia
alno
yÂ
wytwórcza, budow-
lana, handlowa, us
ugowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie
kopalin ze z
ó
, a tak
e dzia
alno
yÂ
zawodowa, wykonywana w sposób zorga-
nizowany i ci
g
y.
Ka
da osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna nieb
Æ
d
-
ca osob
prawn
, której przyznana jest zdolno
yÂ
prawna, wykonuj
ca we
w
asnym imieniu dzia
alno
yÂ
gospodarcz
, jest
przedsi
Æ
biorc
. Podejmo-
wanie, wykonywanie i zako
Í
czenie dzia
alno
y
ci gospodarczej jest wolne dla
ka
dego na równych prawach, z zachowaniem warunków okre
y
lonych prze-
pisami prawa, dotycz
cych m.in. ochrony przed zagro
eniem
ycia, zdrowia
ludzkiego
1
.
Jednostka organizacyjna, cho
Â
by nie posiada
a osobowo
y
ci prawnej,
a tak
e osoba fizyczna, je
eli zatrudniaj
one pracowników s
pracodawc
.
Pracownikiem natomiast jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pra-
c
Æ
, powo
ania, wyboru, mianowania lub spó
dzielczej umowy o prac
Æ
.
Pracodawca rozpoczynaj
cy dzia
alno
yÂ
jest obowi
zany,
w terminie 30
dni od dnia rozpocz
Æ
cia tej dzia
alno
y
ci
, zawiadomi
Â
na pi
y
mie w
a
y
ciwego
inspektora pracy i w
a
y
ciwego pa
Í
stwowego inspektora sanitarnego o miej-
scu, rodzaju i zakresie prowadzonej dzia
alno
y
ci. Pracodawca ma równie
obowi
zek powiadomienia inspektora pracy i pa
Í
stwowego inspektora sani-
tarnego o zmianie miejsca, rodzaju i zakresu prowadzonej dzia
alno
y
ci,
zw
aszcza gdy nast
pi
y zmiany technologii lub profilu produkcji mog
ce po-
wodowa
Â
zwi
Æ
kszenie zagro
enia dla zdrowia pracowników
2
.
Pracodawca prowadz
cy dzia
alno
yÂ
powoduj
c
szczególne zagro
enia
dla zdrowia lub
ycia pracowników, np. realizuj
cy prace: na wysoko
y
ci,
w zbiornikach, kana
ach, wi
ce si
Æ
z wyst
Æ
powaniem szkodliwych dla zdro-
wia czynników chemicznych lub fizycznych, jak pary, mg
y, py
y, ha
as, pola
elektromagnetyczne itp. mo
e zosta
Â
zobowi
zany przez inspektora pracy lub
pa
Í
stwowego inspektora sanitarnego do okresowej aktualizacji powy
szego
zawiadomienia
2
.
–
5
–
Obowi
zek sk
adania zawiadomie
Í
zaczyna ci
y
Â
na prowadz
-
cym dzia
alno
yÂ
gospodarcz
z chwil
, gdy uzyska on przymiot pra-
codawcy, tzn. z chwil
zatrudnienia pierwszego pracownika. Nie do-
tyczy on prowadz
cych dzia
alno
yÂ
, którzy zatrudniaj
wy
cznie
osoby wykonuj
ce prac
Æ
na innej podstawie ni
stosunek pracy
(np. cywilno-prawnych umów zlecenia lub o dzie
o).
Niedope
nienie powy
szych obowi
zków stanowi wykroczenie za-
gro
one kar
grzywny
2
.
Przepisy, oprócz formy pisemnej, nie okre
y
laj
wymogów jakie nale
y spe
-
ni
Â
opracowuj
c zawiadomienia do Pa
Í
stwowej Inspekcji Pracy i Pa
Í
stwowej
Inspekcji Sanitarnej. Ka
dy pracodawca zawiadomienie takie mo
e opraco-
wa
Â
samodzielnie lub wykorzystuj
c np. druki:
Karta zg
oszenia o dzia
alno
y
ci gospodarczej pracodawcy do Pa
Í
stwowej
Inspekcji Pracy, opracowana przez PIP oraz Karta zg
oszenia pracodawcy
do Pa
Í
stwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, opracowana przez
PIS. Druki oraz porady i informacje mo
na otrzyma
Â
w terenowych placów-
kach Pa
Í
stwowej Inspekcji Pracy i Pa
Í
stwowej Inspekcji Sanitarnej lub pobra
Â
z internetu: www.pip.gov.pl
–
6
–
Plik z chomika:
dkozikowski
Inne pliki z tego folderu:
bhp zarządzenia.doc
(220 KB)
okulary.doc
(31 KB)
codzienny raport kierowcy wozka.doc
(46 KB)
ewidencja sprzetu izolacyjnego.doc
(33 KB)
kartoteka elektronarzedzia.doc
(131 KB)
Inne foldery tego chomika:
Akty prawne
Arkusze egzaminacyjne
Budynki i pomieszczenia pracy
Maszyny - wymagania
Mechanika pojazdowa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin