Poradnik pracodawcy PIP.pdf

(328 KB) Pobierz
por-bhp-kolm2.qxd
Bezpieczeñstwo
i higiena pracy
poradnik dla pracodawcy
1
58665537.002.png
Projekt ok adki
Andrzej Jaworski
Opracowanie redakcyjne
Olga Dy akowska
Opracowanie typograficzne i amanie
Barbara Charewicz
PA ­ STWOWA INSPEKCJA PRACY
G ÓWNY INSPEKTORAT PRACY
00-926 Warszawa, ul. Krucza 38/42
tel.: (22) 661 81 11
fax: (22) 625 47 70
e-mail: kancelaria@gip.pl
www.pip.gov.pl
2
58665537.003.png
Spis treœci
I. Rozpoczynanie dzia alno y ci gospodarczej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
II. Podstawowe obowi zki i odpowiedzialno pracodawcy
w dziedzinie bhp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
III. Podstawowe prawa i obowi zki pracownika . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
IV. Budowa lub przebudowa obiektu budowlanego, w którym przewi-
dywane s pomieszczenia pracy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
V. Wymagania bezpiecze Í stwa i higieny pracy dotycz ce maszyn
i urz dze Í technicznych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
VI. Stosowanie czynników i procesów pracy szczególnie niebezpiecz-
nych dla ycia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
VII. Wybrane prace stwarzaj ce szczególne zagro enia . . . . . . . . . . . 29
VIII. Zarz dzanie bezpiecze Í stwem i higien pracy . . . . . . . . . . . . . . . . 31
IX. Profilaktyczna ochrona zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
X. Wypadki i choroby zawodowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
XI. Szkolenia w dziedzinie bhp i wymagania kwalifikacyjne . . . . . . . . 42
XII. Zasady dostarczania pracownikom y rodków ochrony indywidual-
nej oraz odzie y i obuwia roboczego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
XIII. Zasady tworzenia s u by bezpiecze Í stwa i higieny pracy oraz po-
wo ywania komisji bezpiecze Í stwa i higieny pracy . . . . . . . . . . . . 49
XIV. Prace szczególnie uci liwe lub szkodliwe dla zdrowia kobiet oraz
wzbronione m odocianym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
XV. Wykaz podstawowych przepisów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
XVI. Za czniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
3
58665537.004.png
I. Rozpoczynanie dzia³alnoœci gospodarczej
Dzia alno y ci gospodarcz jest zarobkowa dzia alno wytwórcza, budow-
lana, handlowa, us ugowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie
kopalin ze z ó , a tak e dzia alno zawodowa, wykonywana w sposób zorga-
nizowany i ci g y.
Ka da osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna nieb Æ d -
ca osob prawn , której przyznana jest zdolno prawna, wykonuj ca we
w asnym imieniu dzia alno gospodarcz , jest przedsi Æ biorc . Podejmo-
wanie, wykonywanie i zako Í czenie dzia alno y ci gospodarczej jest wolne dla
ka dego na równych prawach, z zachowaniem warunków okre y lonych prze-
pisami prawa, dotycz cych m.in. ochrony przed zagro eniem ycia, zdrowia
ludzkiego 1 .
Jednostka organizacyjna, cho  by nie posiada a osobowo y ci prawnej,
a tak e osoba fizyczna, je eli zatrudniaj one pracowników s pracodawc .
Pracownikiem natomiast jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pra-
c Æ , powo ania, wyboru, mianowania lub spó dzielczej umowy o prac Æ .
Pracodawca rozpoczynaj cy dzia alno jest obowi zany, w terminie 30
dni od dnia rozpocz Æ cia tej dzia alno y ci , zawiadomi  na pi y mie w a y ciwego
inspektora pracy i w a y ciwego pa Í stwowego inspektora sanitarnego o miej-
scu, rodzaju i zakresie prowadzonej dzia alno y ci. Pracodawca ma równie
obowi zek powiadomienia inspektora pracy i pa Í stwowego inspektora sani-
tarnego o zmianie miejsca, rodzaju i zakresu prowadzonej dzia alno y ci,
zw aszcza gdy nast pi y zmiany technologii lub profilu produkcji mog ce po-
wodowa  zwi Æ kszenie zagro enia dla zdrowia pracowników 2 .
Pracodawca prowadz cy dzia alno powoduj c szczególne zagro enia
dla zdrowia lub ycia pracowników, np. realizuj cy prace: na wysoko y ci,
w zbiornikach, kana ach, wi ce si Æ z wyst Æ powaniem szkodliwych dla zdro-
wia czynników chemicznych lub fizycznych, jak pary, mg y, py y, ha as, pola
elektromagnetyczne itp. mo e zosta  zobowi zany przez inspektora pracy lub
pa Í stwowego inspektora sanitarnego do okresowej aktualizacji powy szego
zawiadomienia 2 .
5
58665537.005.png
Obowi zek sk adania zawiadomie Í zaczyna ci y  na prowadz -
cym dzia alno gospodarcz z chwil , gdy uzyska on przymiot pra-
codawcy, tzn. z chwil zatrudnienia pierwszego pracownika. Nie do-
tyczy on prowadz cych dzia alno , którzy zatrudniaj wy cznie
osoby wykonuj ce prac Æ na innej podstawie ni stosunek pracy
(np. cywilno-prawnych umów zlecenia lub o dzie o).
Niedope nienie powy szych obowi zków stanowi wykroczenie za-
gro one kar grzywny 2 .
Przepisy, oprócz formy pisemnej, nie okre y laj wymogów jakie nale y spe -
ni  opracowuj c zawiadomienia do Pa Í stwowej Inspekcji Pracy i Pa Í stwowej
Inspekcji Sanitarnej. Ka dy pracodawca zawiadomienie takie mo e opraco-
wa  samodzielnie lub wykorzystuj c np. druki:
Karta zg oszenia o dzia alno y ci gospodarczej pracodawcy do Pa Í stwowej
Inspekcji Pracy, opracowana przez PIP oraz Karta zg oszenia pracodawcy
do Pa Í stwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, opracowana przez
PIS. Druki oraz porady i informacje mo na otrzyma  w terenowych placów-
kach Pa Í stwowej Inspekcji Pracy i Pa Í stwowej Inspekcji Sanitarnej lub pobra Â
z internetu: www.pip.gov.pl
6
58665537.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin