Polędwiczki wieprzowe zapiekane z ananasem i kolendrą.odt

(33 KB) Pobierz

 

193/2009



Witam Kochani!
W najbliższym odcinku jeszcze raz zabiorę Was do Portugalii - do miejscowości Baja w przepięknym regionie Alentejo. Przygotuję tam bardzo ciekawe danie z pata negra (czyli czarnej świni), a później w programie zrobię bardzo fajne polędwiczki ze świeżym ananasem, kolendrą i przyprawą 5 smaków, które świetnie nadają się też na grilla! Przepis znajdziecie poniżej! Polecam!

 

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z ananasem i kolendrą

600 g polędwiczek wieprzowych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 posiekany pęczek kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 rozkruszona minikostka Oregano Knorr
1 ananas

1. Dopraw polędwiczki solą i pieprzem.
2. W misce wymieszaj miód z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Zalej marynatą mięso. Dodaj kolendrę. Odstaw do zamarynowania na pół godziny.
3. Obetnij pióropusz ananasa, obierz ze skóry. Pokrój owoc w kostkę (oczywiście bez twardego rdzenia).
4. Polędwiczki wyjmij z marynaty. Przełóż do foremki do zapiekania. Dopraw rozkruszoną minikostką Oregano Knorr i przyprawą 5 smaków.
5. Piecz 20 minut w 180 st. Dodaj ananasa do foremki i piecz kolejne 20 minut. Co jakiś czas podlewaj marynatą w czasie pieczenia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin