Tymbaliki.doc

(242 KB) Pobierz
Tymbaliki

Tymbaliki

składniki

·         4 nogi wieprzowe

·         1 kg mięsa wieprzowego -łopatka

·         1 marchew

·         4 ziela angielskie

·         2 listki laurowe

·         vegeta albo ziarenka smaku

·         sól

·         3 jajka ugotowane na twardo

·         natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

1.     Ugotować w garnku nogi z mięsem z wszystkimi składnikami-gotujemy około 2 godzin. Mięso kroimy na kawałki .Do pojemniczków wlewamy po łyżce wywaru i czekamy aż zastygnie ( wtedy bez problemu wyjmiemy tymbalika na talerz).

2.     Układamy jajko, pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru i listki natki, dodajemy mięso i zalewamy trochę wywarem .Gdy zastygnie to dolewamy do całkowitego zakrycia mięsa.

3.     Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia po czym wyjmujemy i układamy tymbaliki po cztery na talerzu z kieliszkiem z octem w środku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin