Karp w galarecie.doc

(356 KB) Pobierz
Karp w galarecie

Karp w galarecie

składniki

·         - 1,5 kg karpia

·         - włoszczyzna

·         - 3 cebule

·         - łyżka masła

·         - liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól, cukier, łyżeczka przyprawy do rosołu

Sposób przygotowania

1.     Wcześniej należy osolić karpia i zostawić na kilka godzin. Pokrojoną włoszczyznę gotować z głową karpia przez 30min. W trakcie gotowania dodać przyprawę do rosołu. Odcedzić. Cebule drobno posiekać, zarumienić na maśle i dodać wcześniej ugotowany wywar, doprawić przyprawami i gotować ok 10min. Zmniejszyć ogień i włożyć rybę, gotować przez 25min. Karpia wyjąć i ułożyć na półmisku. Do wywaru dodać cukier i sól i wstawić na 15-20min do lodówki. Stygnącą galaretą zalać rybę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin