SZCZYPIOR.txt

(1 KB) Pobierz
Szczypiorek


Mo�emy go spotka� niemal w ka�dym ogr�dku. Jego ojczyzn� prawdopodobnie s� W�ochy, ale ju� w �redniowieczu by� znany w Azji i Ameryce. Jest krewnym cebuli i czosnku. M�ody szczypiorek przypomina k�pk� delikatnej trawy.

Jego li�cie s� rurkowate i puste w �rodku. Wyrastaj� z cebulek na wysoko�� 15-20 cm, a przycinane szybko odrastaj�. Szczypiorek ma sporo witamin (C, PP i B), a tak�e cenne dla zdrowia zwi�zki siarki.

W sklepie 

  
Szczypiorek pojawia si� jako jedna w pierwszych wiosennych ro�lin. �wie�y jest dost�pny w�a�ciwie tylko do ko�ca lipca. Natomiast przez ca�y rok mo�emy kupi� r�wnie aromatyczny i smaczny suszony szczypiorek w torebkach.

W kuchni 

Pachnie podobnie jak cebula. Przypomina j� te� smakiem, ale jest bardziej delikatny i szlachetny, a przy tym ma pi�kny, intensywnie zielony kolor zachowuje go nawet po ususzeniu. Dlatego jest u�ywany zar�wno do przyprawiania, jak i dekorowania da�. Poprawia smak sa�atek, past, twarogu, potraw z jaj, ryb, zapiekanek, zimnych przek�sek. Szczypiorek nie lubi wysokiej temperatury, lepiej wi�c posypywa� nim ju� gotowe potrawy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin