KMINEK.txt

(1 KB) Pobierz
Kminek zwyczajny


Jest jedn� z najstarszych przypraw. Staro�ytni Grecy i Rzymianie dodawali go do ci�kostrawnych potraw z fasoli i grochu oraz pieczonych jab�ek. W �redniowieczu mo�na go by�o znale�� w ka�dym przyklasztornym ogrodzie.

Kminek to niewielka ro�lina o pierzastych li�ciach, przypominaj�ca nieco koper. Od maja do lipca obsypana jest bia�o-czerwonymi kwiatami. W kuchni wykorzystuje si� jej owoce. Poprawiaj� one nie tylko smak potraw, ale r�wnie� trawienie.

  
W sklepie 

Nawet ze �wiec� nie znajdziemy zmielonych nasion kminku. Za to bez problemu kupimy ca�e nasiona zapakowane w papierow� torebk� b�d� szklany pojemnik. Radzimy kupi� te w s�oiczku, bo przyprawa d�u�ej zachowa aromat.

W kuchni 

Ja�owiec jest popularny w kuchni europejskiej, a wr�cz rekordowe jego ilo�ci zu�ywaj� Niemcy i �ydzi. Najcz�ciej stosuje si� ca�e owoce, znacznie rzadziej rozgniecione. Ze wzgl�du na w�a�ciwo�ci, szczeg�lnie zalecany jako dodatek do potraw z t�ustych mi�s (zw�aszcza boczku) oraz grochu i fasoli. Nadaje tak�e wspania�y smak kiszonej kapu�cie. Mo�na go r�wnie� doda� do wytrawnych ciasteczek. �le si� ��czy z innymi przyprawami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin