Składniki:
· 1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
· 3 jajka
· 1 kostka miękkiego masła (250 g)
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
· pół szklanki cukru
· cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
· 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
· 4 czubate łyżki sezamu
Ponadto:
· dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.
Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).
Z przepisu wyszły mi 2 duże talerze ciastek.
Smacznego :)
Paulinka9000