Likier staroświecki (dość kosztowny!)Wziąć 5 pomarańczy, każdą naszpikować piętnastoma goździkami.To samo uczynić z trzema cytrynami, które szpikujemy dziesięcioma goździkami.Włożyć tak przygotowane owoce do dużego słoja, wrzucić laskę wanilii oraz laskę cynamonu i zalać spirytusem tak, by owoce były przykryte.Słój szczelnie zakorkowany (zakręcony) postawić w ciepłym miejscu.Po upływie miesiąca wyjąć cytryny, a z pokrajanych pomarańczy wycisnąć sok.Na 1 l spirytusu zrobić lukier z 75 dag cukru i takiej ilości wody, by cukier był jedynie mokry.Zagotować, uważając, aby się nie przypalił.Do gorącego lukru wlewać powoli spirytus, wciąż mieszając.Gdy ostygnie, butelkować i przenieść w chłodne miejsce.Pić najwcześniej po miesiącu.
kama_3312