TRÓJNIAK
Dla początkujących
2 szklanki i łyżka mąki,25 dag masła roślinnego,8 łyżek oleju,5 jaj,szklanka cukru,łyżeczka octu,2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka kakao,pół szklanki maku,zapach waniliowy.
Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i zapach waniliowy. Znowu utrzeć. Wsypać dwie szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej pół szklanki maku. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem. Po upieczeniu polać polewą kakaową.
babzi