Sałatka ateńska.doc

(224 KB) Pobierz




4 duże pomidory
2 świeże ogórki
1 cebula
20 dag sera solan lub feta
10 zielonych oliwek nadziewanych
1 mała główka zielonej sałaty
1 łyżka rodzynków
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki sosu winegret
sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki a następnie pokroić w talarki. Usunąć nasiona i posolić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie a następnie zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie. Ser pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Liście sałaty starannie umyć i osuszyć po czym wyłożyć nimi salaterkę. W środku ułożyć ser, a dookoła przygotowane jarzyny, posolić. Całość zalać sosem winegret wymieszanym uprzednio z oregano, posypać rodzynkami i przybrać oliwkami

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin