Omlety na slodko.doc

(139 KB) Pobierz

Omlety na slodko 

palce lizac 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 10 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Smażenie: 15 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

2 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyzki mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 łyżeczek cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół opakowania proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

olej do smażenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Białka oddzielic od żóltek. Białka ubić na sztywną piane (mozna trzepaczką zamiast miksera), kolejno dodac cukier, żółtka, mąke i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką konsystencję.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Olej rozgrzać na patelni. wylać małe ,,kopczyki" ciasta. Piec na małym ogniu z jednej i z drugiej strony tak by omlety w srodku byly upieczone.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Można podawac z dzemem, bita smietana i owocami.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Omlet dla każdego 

..To nic trudnego;) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 10 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Smażenie: 5 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 2 porcje
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

3 jajka,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki mąki ( może być tortowa, wrocławska lub wedle uznania) :),

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szczypta soli.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Białka odzielić od żółtek, ubićna sztywną pianę. Żółtka zmieszać z solą i mąką, najlepiej mikserem. Na końcu dodać ubite białka i ponownie wymieszać (Tym razem łyżką).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Tak przyrządzone ciasto podzielić na 2 części. Omlety smażyć z obu stron aż sie lekko zarumienią.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Nadzienie do omletów zależnie od gustu może być na słodko (z dżemem lub jogurtem ), lub troszkę bardziej konkretnie:).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Moje ulubione nadzienie to twarożek (może być wiejski) zmieszany ze szypiorkiem, pomidorkami (drobno pokrojonymi) odrobiną soli i pieprzu. Życzę smacznego!

 

Omlety de luxe 

Smażenie: 3 min

Trudność: łatwe


Składniki na 2 porcje
 

3 jajka

 

 

szczypta proszku do pieczenia

 

 

1/2 szklanki mleka

 

 

5 czubatych łyżki mąki

 

 

szczypta soli

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Żółtka oddzielić od białek; białka ubić na sztywną pianę

 

 

 

 

2.

W drugiej misce dokładnie wymieszać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto powinno być gęste, więc mleko dolewamy po trochu

 

 

 

 

3.

Do gotowego ciasta dokładamy pianę i porządnie mieszamy metalową łyżką.

 

 

 

 

4.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wylewamy połowę ciasta z miski i smażymy ok. 2 minut. Sprawdzamy, jeśli już zbrązowiał od spodu odwracamy na drugą stronę i też trochę przypiekamy.

 

 

 

 

5.

Podajemy gorące, z dżemem, powidłami, świeżymi owocami albo syropem klonowym. Smacznego!

Briki 

czyli Tunezja na talerzu 

Przygotowanie: ok. 45 min.

Trudność: dość łatwy :>


Składniki na 6 porcji
 

1/2 szklanki mleka

 

 

1/2 cebuli

 

 

1/3 pęczka koperku

 

 

20 dkg pieczarek

 

 

20 dkg zielonej papryki

 

 

20 dkg czerwonej papryki

 

 

20 dkg żółtego sera (np. Gouda)

 

 

25 dkg surowego wędzonego boczku

 

 

8 jajek

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Jajka roztrzepać, dodać koperek i mleko, dokładnie wymieszać.

 

 

 

 

2.

Paprykę i boczek pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałeczki, cebulę obrać, posiekać. Wszystko razem podsmażyć, żeby uwolniło swoje aromaty :).

 

 

 

 

3.

Ser zetrzeć. Nabierać chochelką po trochę masy jajecznej i smażyć, na jedną stronę dodając paprykę, boczek, pieczarki, cebulę i ser. Potem złożyć na pół i obrócić na drugą stronę.

 

 

 

 

4.

Te pyszne omlety doskonale pasują na sycący, ale lekki obiad letni.

 

 

 

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin