Udka gęsie wędzone.pdf

(140 KB) Pobierz
349200466 UNPDF
1. 7 kg ud gęich (ok. 20 t.),
2. Sól – 0,15 kg,
3. Saletra – 0,010 kg,
4. Pieprz czarny mielony – 0,002 kg,
5. Majeranek – 3 łyżki,
6. Czosnek – 8 ąbków,
7. Kolendra – 0,010 kg,
8. Ziele angielskie – 0,005 kg.
W 15 litrach wody ropucid ól, aletrę, dodad utłucone w modieru lub mielone pryprawy ora
rotarty olą conek.
Udka wycięte dobre utuconych gęi peklowad 12 dni w alewie, natępnie wymocyd godinę w
bieżącej wodie.
Ze pagatu wykonad i ałożyd pętelki do awieenia.
Suyd pre ok. 3 god. w prewiewnym miejcu lub w wędarni pred proceem wędenia.
Wędid pre okre 3 dni w imnym dymie do uykania koloru brąowego.
Produkt redniotrwały.
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Zgłoś jeśli naruszono regulamin