Kiełbasa swojska.pdf

(134 KB) Pobierz
346940987 UNPDF
4 kg karkówki,
0,5 kg młodej wołowiny,
1 kg łoniny,
2 szklanki bulionu,
110 - 115 g soli
15 g saletry,
15 g pieprzu,
15 g. ziela angielskiego,
10 g papryki,
12 – 15 ąbków conku
cienkie jelito.
Mio prepucamy pre maynk itkiem o ockach redniej gruboci, łonin pre itko o
ockach najdrobniejych. Mieamy ma mina e łonina, olą , aletrą , pryprawami
utłuconymi w modieru ora conkiem rotartym olą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką
ma. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Napełniamy jelita, ormując batony długoci 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suymy w prewiewnym i
chłodnym miejcu 4 – 6 god., potem wdimy 12 – 16 god. ciepłym dymem . Suymy jece raz 2-
4 godz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin