kiszenie kapusty u AndrzejaK.pdf
(
599 KB
)
Pobierz
349808890 UNPDF
Moje kiszenie kapusty.
K
aputę kizę od wielu lat Kupuję 100 kg bo tyle ię mieci do beczki i w zaadzie wytarcza na cały
sezon czyli do nowej.
Składniki:
Na 100 kg kaputy daję
- marchew 2 kg
- jabłka zara reneta 2 kg
- ól kamienna nie jodowana 2 kg
- kminek około 5 dkg
Wykonanie
G
łówki kaputy obieram z pierwzych lici i po tej operacji zatkuję drewnianym heblem do tego
przeznaczonym, zreztą jet to chyba zabytek bo pamięta jezcze dziadka mojego ojca
Pozatkowaną kaputę wkładam do beczki wartwami, przeypując warzywami i przyprawami,
no i ubijam specjalnym ubijakiem.
Staram ię tak ubijad, by na powierzchni kaputy pojawił ię ok, który zabezpiecza kaputę przed
zepsuciem. Tak ubitą kaputę przykrywam odpowiednimi deeczkami i obciążam jezcze dod porym
kamieniem.
Po dwóch tygodniach kaputa jet z grubza ukizona i przenozę ją do chłodnej piwniczki
W mieiącu kwietniu, reztę nie zjedzonej kaputy przekładam do łoików litrowych zakręcanych i tak
przechowuję w zaadzie przez całe lato, praktycznie do nowej Po tak długim okreie wygląda i
makuje wymienicie co pokazuje załączone zdjęcie
Zaznaczam że piwniczka jet chłodna i ciemna
Serdecznie pozdrawiam: AndrzejK
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Zupa regionalna - juśnik.pdf
(425 KB)
ŚLĄSKI BACHOR.pdf
(256 KB)
Słynna Palcówka oraz dwa warianty Słoniny z Podlasia autorstwa Kruszynki.pdf
(326 KB)
Słonina peklowana rodem z Podlasia.pdf
(107 KB)
Plyndze z kaszokiem z poznańskiego.pdf
(82 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin