Śledź marynowany.pdf

(137 KB) Pobierz
Surowiec podstawowy:
Śledź bałtycki solony – 1,0 kg
Dodatki i przyprawy:
1. Ocet 6-procentowy – 0,10 l
2. Cebula – 0,10 kg
3. Cukier – 0,027 kg
4. Liście laurowe – 0,0003 kg
5. Ziele angielskie – 0,0005 kg
6. Mlecz – 0,015 kg
Sposób wykonania:
Śledzie wypatroszone, bez głów, należy moczyd w wodzie bieżącej ok. 12 godz., w celu odsolenia.
Następnie po wyjęciu z wody śledzie zalewa się kwaśnym roztworem, sporządzonym z octu i wody w
stosunku 1 : 10 i moczy w nim przez 12 godzin. Wymoczone śledzie układa się na kratkach, w celu
odcieknięcia, po czym układa się je do naczyo, przekładając cebulą obraną i pokrajaną w krążki. Tak
przyrządzone śledzie zalewa się zalewą.
Sposób przygotowania zalewy:
0,06 l octu wraz z dodatkiem 50% wody wraz z przyprawami zagotowad, a następnie odstawid, w celu
ostudzenia. Po ostudzeniu wymieszad z przetartym mleczem.
Postad gotowego produktu:
Śledzie oczyszczone bez płetw brzusznych i głów, przełożone cebulą i zalane zalewą.
Wydajnośd gotowego produktu:
Przeciętna: 65%.
Nadesłał: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin