Greckie przysmaki z Zorby.doc

(41 KB) Pobierz

Mussakę, czyli typową grecką zapiekankę Krystian i Daniel przygotowali z:

http://m.onet.pl/_m/ff73c9d2ad44f8a9ef217397eba96cdd,27,1.jpg

Mussakę przyprawiać można na różne sposoby - fot. TVN Warszawa


2 bakłażanów
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 cebuli
główki czosnku
1 l mleka
1/2 Kostki masła
4 łyżek mąki

A także ze:

świeżego oregano
świeżej bazylia
natki pietruszki
gałki muszkatołowa

Mięso mielone podsmażamy na patelni z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie, dodajemy świeżą bazylię i oregano i czarny pieprz do smaku i na końcu - posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polewamy beszamelem, przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, rozrobionego mąką. Wkładamy na ok. 10-15 min do pieca. Po wyjęciu – dekorujemy serem feta, pokrojonym w trójkąty.

Aby przygotować rożki ze szpinakiem, które tak smakowały greckiemu gościowi, potrzebujemy:

http://m.onet.pl/_m/fee27a10ef08568a6af6e96a3ff0be11,27,1.jpg

Rożki ze szpinakiem przygotowuje się z ciasta filo - fot. TVN Warszawa


1 opakowanie ciasta filo
20dkg świeżych, lub mrożonych liści szpinaku
20dkg sera feta
1 cebulę
połowa kostki roztopionego masła
Pieprz, sól
Szpinak podsmażamy z posiekaną cebulą na patelni. Dodajemy do niego pokruszoną fetę. Farsz doprawiamy posiekanym czarnym pieprzem do smaku.

Ciasto filo kroimy na cztery części w pasy. Każdy z nich smarujemy masłem i nakładamy przyrządzone uprzednio nadzienie. Ciasto zawijamy w kopertę tak, aby powstały trójkąty. Na koniec, smarujemy je masłem. Całość wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

Jeśli już teraz nie możecie doczekać się wakacji i słońca - zaserwujcie sobie odrobinę greckich smaków i przygotujcie proponowane przez Krystiana przysmaki.

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin