Przepisy kulinarne od Ewy.doc

(367 KB) Pobierz
Spis treści

94

 

Przepisy kulinarne od Ewy

 

 

Spis treści

01.Wafle lodowe              1

02.Sernik kolorowy              2

03.Miodownik              2

04.Pyszne ciasto              3

05.Kruchy placek z morelami              4

06.Placek ze śliwkami              4

07.Ciasto bez jajek              5

08.Drożdżowe ciasto              5

09. Nadzienie do kurczaka pieczonego              6

10.Rafaello              7

11.Aniołek              8

12.Tort orzechowy              8

13.Pani Walewska              10

14.Królewiec              10

15.Placek królewski              11

16.Babeczki              12

17.Placek z orzechami              13

18.Biszkopt z masą z mleka zagęszczonego I              14

19.Biszkopt z masą z mleka zagęszczonego II              14

20.Dla Ali              15

21.Ciasto ananasowe              16

 

 

 

01.Wafle lodowe



 

 

 

 

 

 

3 jajka

1 rozpuszczona, ostudzona margaryna

¾   szkl cukru

1 szkl mleka w proszku

½ olejku śmietankowego

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy na puszystą masę.

Dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy mleko w proszku. Przekładamy wafle i wkładamy do zamrażarki.

 

 

02.Sernik kolorowy



 

 

 

I placek:

2 całe jajka

½ szkl. cukru pudru

½ szkl mąki pszennej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki czerwonego kiślu

½ miękkiej margaryny

 

Jaja ubić z cukrem, tłuszczem, dodać mąkę z proszkiem  - na koniec kisiel. Wszystko mieszamy i wkładamy do prodiża wyłożonego papierem                    i wysypanego tartą bułką.

 

II placek:

Robimy identycznie jak pierwszy tylko zamiast kiślu dodajemy 2 łyżki kakao, pieczemy ok. 20 min.

 

SER:

1 kg sera

1,5 szkl cukru

7 jaj

1 budyń śmietankowy

½ masła

zapach pomarańczowy

 

Całe jajka wyrobić z cukrem, dodać przekręcony ser z masłem, budyń i zapach. Masę dzielimy na 2 części w obydwóch ciastach wycinamy 6 małych kółek /literatką/ i 1 duże /szklanką/, jeśli ciasto pieczemy w tortownicy.

Na dno ciasto kiślowe z kółkami ciemnymi i kładziemy ½ sera. Na ser kładziemy ciasto ciemne z kółkami czerwonymi na wierzch ser. Pieczemy ok. 50 min.

Polewamy polewą.

 

 

 

03.Miodownik



 

 

 

1 szkl. miodu

1 szkl cukru

25 dag tłuszczu /margaryna, smalec/

50 – 60- dag mąki

4 jajka

1 szklanka świeżej śmietany

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki przypraw korzennych

 

Miód rozpuścić po czym utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, wlać do rozcieranej masy. Dodać korzenne przyprawy, śmietanę, a następnie porcjami mąkę. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie przemieszać. Ciasto nie powinno być gęste, masę wlewać do formy wysmarowanej tłuszczem /tym samym, który użyto do ciasta/. Piec na wolnym ogniu od 45 do 60 min.

Przechowywać w folii. Najsmaczniejsze po 3 dniach.

 

 

04.Pyszne ciasto



 

 

 

 

 

4 jajka

1 szkl cukru

½ szkl mąki ziemniaczanej

½ szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białko ubić na pianę, dodać cukier – ubić, dodać po 1 żółtku, dodać mąkę z proszkiem, piec około 15 – 20 minut – 200o

 

 

Krem:

½ litra śmietany 30 %

2 paczki Śnieżki

1 biała czekolada

2 ½ paczki wiórek kokosowych

 

Śmietanę rozgrzać z czekoladą, wystudzić, wsypać 2 Śnieżki, miksować aż zgęstnieje, wsypać wiórki, wlać na biszkopt, posypać wiórkami lub posypką.

 

 

05.Kruchy placek z morelami

 

 

 

 



 

15 dag mąki pszennej

15 dag masła

15 dag cukru

2 jajka

do posypania: 4 łyżki cukru pudru

 

Nadzienie:

50 dag moreli

 

Masło utrzeć do białości i połączyć z mąką. Jajka ubić z cukrem, dodać do ciasta i dokładnie wyrobić. Blachę wyłożyć ciastem na grubość        0,5 cm.

 

Morele umyć, osuszyć, usunąć z nich pestki, połówki owoców ułożyć na

cieście jedna przy drugiej, wypukłością do góry.

 

Placek piec 40-50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.

Jeszcze gorący posypać cukrem pudrem.

 

 

 

06.Placek ze śliwkami

 



 

 

70 dag śliwek

1½  szkl. mąki pszennej,

12,5 dag margaryny

1 żółtko

1 cukier waniliowy (1,6 dag)

1 łyżka cukru pudru

do posypania: 4 łyżki cukru  pudru

 

Mąkę i cukier puder posiekać z margaryną. Dodać 1 łyżkę zimnej wody, żółtko oraz cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na 1 godz., a następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia, tak aby brzeg ciasta był podniesiony. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Połówki owoców ułożyć na cieście jedna przy drugiej (skórka do spodu).

Placek piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.

Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

 

 



07.Ciasto bez jajek

 

 

 

 

/zagnieść 2 porcje/

 

3 szkl. mąki

1 kostka margaryny

1 szkl. śmietany

 

Zagnieść i włożyć do lodówki – najlepiej dziś na jutro.

 

Następnego dnia rozwałkować na grubość 0,5 cm. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.

 

 

08.Drożdżowe ciasto



 

 

 

 

 

 

szkl. mąki

4 jajka

1 kostka margaryny      ( ½ kostki margaryny + olej + smalec)

14 łyżek cukru

2 szkl mleka /podgrzane/

10 dag drożdży

sól

 

Drożdże w misce rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, garść mąki, trochę mleka – żeby było jak gęsta śmietana – pozostawić do wyrośnięcia.

 

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko /nie za ciepłe, aby nie zaparzyć drożdży/, dodać jajka rozbite z cukrem,  trochę soli, na samym końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Chwilę mięsić, dodać rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiać.

Zostawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość. Wkładać podrośnięte do nagrzanego piekarnika.

 

 

 

09. Nadzienie do kurczaka pieczonego

 

1    K

URCZAK

 

15 dag wątróbki drobiowej

15 dag pieczarek

pęczek pietruszki

mała cebulka

1 łyżka masła

1 jajko

1 mała bułka – namoczona w wodzie /odcisnąć/

szczypta gałki, sól, pieprz

 

Wątróbkę surową pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać, drobno posiekane pieczarki i cebulkę podsmażyć na oleju, lekko przestudzić, dodać do wątróbki i pietruszki, dodać masło utarte                z żółtkiem, ubitą pianę z białka i bułkę – przyprawy do smaku – wymieszać. Jeśli będzie za rzadkie – dodać tartej bułki. Nadziać  kurczaka. Jeśli nadzienia jest za dużo farsz nałożyć pod skórę.

 

Uwaga! Kurczaka należy zaszyć! i upiec.

 

Smacznego!

 

 

10.Rafaello

 

 





 

5 jaj

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodać żółtka       i ocet. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej – wymieszać delikatnie. Upiec.



 

5 żółtek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

3 szklanki gorącego mleka

1 margaryna /lub ½ masła + ½ margaryny/

olejek śmietankowy

rum lub wódka

½ paczki migdałów  w płatkach

 

5 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać 1 szklankę mąki, zmiksować, zalać          3 szklankami gorącego mleka – zagotować budyń.

Margarynę  rozetrzeć do białości, dodać po łyżce ostudzony budyń, dalej miksować, dodać olejek śmietankowy, rum i ½ paczki migdałów w płatkach.



 

2 łyżki masła

1 łyżka cukru pudru

2 paczki wiórek kokosowych

½ paczki migdałów w płatkach – do posypania

 

2 łyżki masła rozpuścić na patelni z 1 łyżką cukru pudru, dodać 2 paczki wiórek kokosowych – smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Wystudzić.

 

Biszkopt  nasączyć /woda+rum+cytryna+cukier/. Położyć na biszkopt krem, masę z wiórek i posypać  ½ paczki płatków migdałów.

 

 

 

11.Aniołek

 

 



Ciasto:

2 jajka

½ szklanki śmietany

½ szkl cukru                                              

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka amoniaku

 

Wszystko razem wymieszać.

 

ok. ½ kg mąki

½ kostki rozpuszczonej margaryny

 

Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Upiec na blasze cieniutkie placuszki.

 

           Masa:

 

3 szkl mleka

1 szkl cukru                            zagotować

1 margaryna

 

W rondlu rozetrzeć:

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe,

1 szklanka śmietany

 

Wlać na gotujące mleko i ciągle mieszać do zagotowania.

Placki przekładać gorącą masą.


 

12.Tort orzechowy

 

 



 

 

 

30 dkg mielonych orzechów

½ szkl tartej bułki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 – 12 jajek

20 dag cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

 

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do tego zmielone orzechy, tartą bułkę, sok z cytryny, wymieszać, na końcu dodać pianę       z białek i jeszcze leciutko wymieszać.

 


13.Pani Walewska

 



 

 



 

30 dag mąki

15 dag margaryny

4 żółtka

2 łyżki śmietany

10 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

1,5  łyżeczki proszku do pieczenia

 

Zagnieść, podzielić na 2 części.

 

4 białka ubić z 30 dag cukru pudru.

 

Placki posmarować dżemem, białkiem, ułożyć orzechy, rodzynki

/1 szklankę/. Upiec



 

1 szkl mleka,

budyń śmietankowy

                1 kostka masła,

                     ¾  szklanki cukru

                             2 jajka

 

             

               2 łyżki  budyniu rozprowadzić z 2 żółtkami i ¾ szklanki cukru.

Mleko zagotować,  zimnego nadlać troszkę do żółtek, aby lepiej wymieszać. Wlać wszystko do mleka i ugotować budyń.

Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń, przełożyć placki.

 

 

14.

Królewiec

 

Ciasto miodowe

40 dag mąki

15 dag cukru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

15 dag margaryny

1 jajko

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin