Rozpiska_Mikrobiologia_Przemyslowa_09.doc

(54 KB) Pobierz
Lp

Plan zajęć laboratoryjnych z mikrobiologii przemysłowej dla II roku Biotechnologii (2009)

Lp.

Data

Temat ćwiczenia

Zagadnienia teoretyczne do samodzielnego opracowania

1

16-20 luty

Zajęcia organizacyjne. Zapoznanie z regulaminem BHP.

 

2

23 luty – 27 luty

Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych – selekcja mikroorganizmów zdolnych do rozkładu katecholu oraz fenolu (cz. 1).

·     typy podłoży bakteriologicznych i techniki posiewów

·     pozyskiwanie mikroorganizmów do celów przemysłowych: zasady racjonalnego skriningu, sposoby zwiększenia liczebności poszukiwanych mikroorganizmów

·     metody selekcji szczepów, definicja ksenobiotyku

3

2-6 marzec

Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych - identyfikacja szczepów bakteryjnych zdolnych do rozkładu katecholu oraz fenolu (cz. 2).

·     budowa ściany komórkowej bakterii gramdodatnich oraz gramujemnych, barwienie Grama

·     węglowodory aromatyczne pochodzenia antropogenicznego i ich wpływ na organizmy żywe

·     drogi rozszczepienia pierścienia aromatycznego (rozszczepienie typu orto i meta)

4

9-13 marzec

Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych - kolorymetryczne oznaczanie stężenia fenolu oraz katecholu w założonych hodowlach (cz. 3).

·     materiał obowiązujący na ćwiczeniu numer 2

·     komórka prokariotyczna i jej elementy składowe

·     rodzaje adaptacji mikroorganizmów (genetyczna, socjologiczna, fizjologiczna)

·     definicja biodegradacji i bioaugmentacji

5

16–20 marzec

Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Przygotowanie kultury wyjściowej, charakterystyka bakterii kwasu mlekowego (cz. 1).

·     charakterystyka bakterii z rodziny Lactobacteriaceae

·     różnice pomiędzy homo- a heterofermentacją mlekową

·     fermentacja prowadzona przez Bifidobacterium

·     zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej w biotechnologiach z uwzględnieniem przetwórstwa warzywnego

6

23–27 marzec

Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Pomiar ilości rozłożonej glukozy metodą miareczkowania (cz. 2)

·     obowiązują zagadnienia z ćwiczenia 4

7

30-3 marzec/ kwiecień

KOLOKWIUM Z ĆWICZEŃ 2 - 5

·     obowiązują zagadnienia z ćwiczeń 2 - 5

8

6-10 kwiecień

Enzymy bakteryjne o znaczeniu przemysłowym. Izolacja szczepów Bacillus z gleby (cz. 1).

·     charakterystyka bakterii z rodzaju Bacillus,

·     charakterystyka spor wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Bacillus,

·     metody eliminacji bakterii przetrwalnikujących,

·     bakterie patogenne z rodzaju Bacillus.

9

20-24 kwiecień

Enzymy bakteryjne o znaczeniu przemysłowym. Sprawdzenie cech użytkowych wyizolowanych szczepów Bacillus (cz. 2)

·     wykorzystanie bakterii  rodzaju Bacillus w biotechnologii,

·     charakterystyka skrobi - budowa, właściwości, sposoby oznaczania,

·     charakterystyka enzymów z grupy amylaz, lipaz, proteaz i ich zastosowanie przemysłowe

10

27-30 kwiecień

WYCIECZKA DO TYSKICH BROWARÓW KSIĄŻĘCYCH

 

11

4-8 maj

FILM – „BIOTERRORYZM”

 

12

18-22 maj

Fermentacja alkoholowa. Porównanie efektywności różnych szczepów drożdży (cz.1).

·     komórka eukariotyczna i jej elementy składowe,

·     charakterystyka drożdży Saccharomyces cerevisiae

·     przebieg fermentacja alkoholowej (z uwzględnieniem enzymów pierwszego i ostatniego etapu procesu).

13

25-29 maj

Fermentacja alkoholowa. Reakcje identyfikacyjne zanieczyszczeń w alkoholu (cz. 2).

14

1-5 czerwiec

KOLOKWIUM Z ZAGADNIEŃ DO...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin