Plan zajęć laboratoryjnych z mikrobiologii przemysłowej dla II roku Biotechnologii (2009)
Lp.
Data
Temat ćwiczenia
Zagadnienia teoretyczne do samodzielnego opracowania
1
16-20 luty
Zajęcia organizacyjne. Zapoznanie z regulaminem BHP.
2
23 luty – 27 luty
Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych – selekcja mikroorganizmów zdolnych do rozkładu katecholu oraz fenolu (cz. 1).
· typy podłoży bakteriologicznych i techniki posiewów
· pozyskiwanie mikroorganizmów do celów przemysłowych: zasady racjonalnego skriningu, sposoby zwiększenia liczebności poszukiwanych mikroorganizmów
· metody selekcji szczepów, definicja ksenobiotyku
3
2-6 marzec
Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych - identyfikacja szczepów bakteryjnych zdolnych do rozkładu katecholu oraz fenolu (cz. 2).
· budowa ściany komórkowej bakterii gramdodatnich oraz gramujemnych, barwienie Grama
· węglowodory aromatyczne pochodzenia antropogenicznego i ich wpływ na organizmy żywe
· drogi rozszczepienia pierścienia aromatycznego (rozszczepienie typu orto i meta)
4
9-13 marzec
Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych - kolorymetryczne oznaczanie stężenia fenolu oraz katecholu w założonych hodowlach (cz. 3).
· materiał obowiązujący na ćwiczeniu numer 2
· komórka prokariotyczna i jej elementy składowe
· rodzaje adaptacji mikroorganizmów (genetyczna, socjologiczna, fizjologiczna)
· definicja biodegradacji i bioaugmentacji
5
16–20 marzec
Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Przygotowanie kultury wyjściowej, charakterystyka bakterii kwasu mlekowego (cz. 1).
· charakterystyka bakterii z rodziny Lactobacteriaceae
· różnice pomiędzy homo- a heterofermentacją mlekową
· fermentacja prowadzona przez Bifidobacterium
· zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej w biotechnologiach z uwzględnieniem przetwórstwa warzywnego
6
23–27 marzec
Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Pomiar ilości rozłożonej glukozy metodą miareczkowania (cz. 2)
· obowiązują zagadnienia z ćwiczenia 4
7
30-3 marzec/ kwiecień
KOLOKWIUM Z ĆWICZEŃ 2 - 5
· obowiązują zagadnienia z ćwiczeń 2 - 5
8
6-10 kwiecień
Enzymy bakteryjne o znaczeniu przemysłowym. Izolacja szczepów Bacillus z gleby (cz. 1).
· charakterystyka bakterii z rodzaju Bacillus,
· charakterystyka spor wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Bacillus,
· metody eliminacji bakterii przetrwalnikujących,
· bakterie patogenne z rodzaju Bacillus.
9
20-24 kwiecień
Enzymy bakteryjne o znaczeniu przemysłowym. Sprawdzenie cech użytkowych wyizolowanych szczepów Bacillus (cz. 2)
· wykorzystanie bakterii rodzaju Bacillus w biotechnologii,
· charakterystyka skrobi - budowa, właściwości, sposoby oznaczania,
· charakterystyka enzymów z grupy amylaz, lipaz, proteaz i ich zastosowanie przemysłowe
10
27-30 kwiecień
WYCIECZKA DO TYSKICH BROWARÓW KSIĄŻĘCYCH
11
4-8 maj
FILM – „BIOTERRORYZM”
12
18-22 maj
Fermentacja alkoholowa. Porównanie efektywności różnych szczepów drożdży (cz.1).
· komórka eukariotyczna i jej elementy składowe,
· charakterystyka drożdży Saccharomyces cerevisiae
· przebieg fermentacja alkoholowej (z uwzględnieniem enzymów pierwszego i ostatniego etapu procesu).
13
25-29 maj
Fermentacja alkoholowa. Reakcje identyfikacyjne zanieczyszczeń w alkoholu (cz. 2).
14
1-5 czerwiec
KOLOKWIUM Z ZAGADNIEŃ DO...
Nomnomnom2110