TZATZIKI.doc

(23 KB) Pobierz
TZATZIKI

TZATZIKI

 

Tzatziki to grecki sos. Schłodzony sos znakomity do pieczonych mięs, szczególnie polecam do mięs robionych na grillu, warzyw i chleba. Równie świetny do ziemniaków w mundurkach, pieczonych lub po prostu do grzanek. Naprawdę polecam!


Składniki dla 4 osób:

- 1 duży i świeży ogórek

- 1 duży jogurt naturalny (aby sos był gęsty można dodać serek naturalny lub troszku serka feta, ale wypróbuj, czy będzie Tobie to smakowało)

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżka oliwy

- sól, pieprz

- opcjonalnie: garść świeżych ziół (mięta, kolendra)

- opcjonalnie: kilka kropel octu winnego

 

1. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Jeżeli gniazda w ogórkach są nieduże, można zostawić, a jeżeli są większe, wytnij je.

2. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę lub drobno posiekać.

3. Do jogurtu dodaj ogórek, łyżkę oliwę, czosnek i drobno pokrojone zioła. Przypraw i wszystko wymieszaj.

 

4. Chłodzimy ją chwilę, dla ozdoby posypujemy resztą ogórków.

Możemy ozdobić także listkami np.: mięty.

Schłodzony sos znakomity do pieczonych mięs, szczególnie polecam do mięs robionych na grillu, warzyw i chleba. Równie świetny do ziemniaków w mundurkach, pieczonych lub po prostu do grzanek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin