Kaczka z warzywami.doc

(21 KB) Pobierz
Kaczka z warzywami

Kaczka z warzywami.

1 niezbyt duża kaczka, 5-6 ziemniaków, 2 łyżki stołowe masła, 1 cebula, 1 marchewka, korzeń pietruszki, 1 łyżka stołowa mąki pszennej, 0,5 szklanki przecieru pomidorowego, 2 liski laurowe, kilka ziarenek pieprzu, przyprawa do drobiu, sól, mielony czarny pieprz, natka pietruszki lub koperek, 100 g oleju.

Umytą kaczkę podzielić na niewielkie, jednakowej wielkości kawałki, nie usuwając kości. Natrzeć mięso solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Odstawić na chwilę w chłodne miejce. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim kawałki mięsa, z każdej strony, aż utworzy się apetyczna, rumiana skórka. Lekko oprószyć mięso mąką i smażyć jeszcze 5-6 minut. Usmażone na złoto kawałki kaczki przełożyć do rondla, wlać odrobinę gorącej wody i dusić na małym ogniu 25-30 minut. Obraną marchew i korzeń pietruszki pokroić w krążki, a cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kawałki. Przygotowane warzywa, listki laurowe, ziarenka pieprzu i przecier pomidorowy przełożyć do rondla z kaczkąi potrzymać na małym ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Danie podawać gorące, posypane świeżą zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin