Sos musztardowy.doc

(20 KB) Pobierz
"Sos musztardowy

"Sos musztardowy

Składniki:

2 łyżki musztardy,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
0.75 szkl. rosołu,
3 cebule,
1 łyżka cukru,
0.25 szkl. białego wytrawnego wina,
sok z cytryny,
sól,
cukier,
1 żółtko.

 

Sposób przyrządzenia:

        Obraną cebulę opłukac, pokrajać i udusić z masłem. Gdy zaczyna mięknąć, oprószyć mąką, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut, zalać rosołem. Ugotować do miękkości (1/3 rosołu powinna wyparować). Dodać wino, musztardę i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zrumienić na suchej patelni łyżkę cukru. Karmel rozpuścić zalewając przyprawionym sosem, podgrzewać i zaciągnąć żółtkiem przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięs gotowanych i smażonych.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin