Dieta Gersona.rtf.pdf

(135 KB) Pobierz
582196689 UNPDF
Dieta Gersona
Założenia:
Doktor medycyny Max Gerson w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było
lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę
wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeżych
owocach i warzywach dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać
dietę przeciw migrenową swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu także innych
chorób takich jak: gruźlica skóry, zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca,
niewydolność nerek, choroby zwyrodnieniowe, a także nowotwory. Doktor Gerson w w
Instytucie w Teksasie wyleczył swoją metodą ponad 50 osób cierpiących na różne
nowotwory (często z przerzutami) takie jak czerniaki, raka: okrężnicy, kości, płuc,
mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie operacyjnego raka jajnika i inne.
Założeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego związku między dostającymi
się do organizmu m.in. wraz z dietą zanieczyszczeniami środowiskowymi - toksyny,
chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu immunologicznego.
Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych
składników pokarmowych przez spożywanie świeżych organicznie wyhodowanych
owoców, warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i
skuteczną detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do
zdrowia. Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. Przez okres 6 -
12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci
wyciskanych na świeżo soków, lub spożywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo
duszonych w sosie własnym. Dopuszcza się również spożywanie ziemniaków, potraw z
płatków owsianych, chleba żytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść
wszystko świeże. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego
sera bez soli, lub naturalnego jogurtu. Ta dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest
wykluczenie sodu i spożywanie maksymalnie dużej ilości potasu. Jest ona łatwo i szybko
trawiona. W niewielkim stopniu stymuluje metabolizm, natomiast pobudza eliminację
substancji trujących i produktów pośrednich przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza
i organizm trawi każdy posiłek szybciej. Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet
dodatkowo w nocy). Dieta Gersona jest naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny,
minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Uwaga!
Dietę i inne zalecenia kuracji Gersona należy wykonywać pod kontrolą doświadczonego
lekarza!
Produkty zalecane w diecie:
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzić z
upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie
największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość
kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
• Owoce (banany, mandarynki, brzoskwinie , melony, czereśnie, wiśnie, morele,
grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango. Należy
jeść surowe owoce w dużych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i
śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone własnym soku.
Można jeść też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki,
brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane - opłukać, namoczyć i
udusić,
• Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków
dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20).
Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy
oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z
powietrza, światła i temperatury.
Polecane soki i przeciery:
- Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).
- Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie.
- Sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie.
- Sok winogronowy.
- Sok grejpfrutowy.
- Sok jabłkowy.
- Sok pomidorowy.
- Surowy przecier jabłkowy - robi się na części mielącej prasy Norwalk - jako deser,
między posiłkami, wieczorem, na noc.
- Gotowany przecier jabłkowy - jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych
zalać do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do
wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę pogotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny
młynek do potraw - skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy łóżku
pacjenta - dobry w biegunce, niestrawności. Gdy jabłka wczesne, kwaśne, można słodzić.
Nie wolno, gdy biegunka, także miodem ani słodzikami. W biegunce nie można
surowych wczesnych kwaśnych jabłek - wtedy ubiegłoroczne.
- Przecier marchwiowo - jabłkowy plus troszkę soku pomarańczowego plus troszkę
rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci - poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia
układ odpornościowy (mniej przeziębień).
Sposób przygotowania soków:
- Soki cytrusowe: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem.
- Pozostałe soki: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na kawałek płótna (na
środek), złożyć je na trzy wszerz i wzdłuż i wycisnąć przez prasę. Inny sposób: przecier
zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłożyć krążkiem z bardzo grubej sklejki który
posłuży jako „tłok" prasy, garnek oprzeć dnem o wewnętrzną framugę drzwi, krążek ze
sklejki dociskać podnośnikiem samochodowym którego „stopa" będzie się opierała o
przeciwległą framugę.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów
oraz niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się
rozwarstwia, z prasy pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. (Możliwe
uzasadnienie: sokowirówka wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej,
cytoplazma o bardziej żelowatej konsystencji (zawierająca większość minerałów), która
znajduje się na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach). Przygotowując soki zostawić
trochę miejsca na roztwór potasu.
- Sok marchwiowo - jabłkowy w równych częściach.Nie obierać jabłek. Pokrajać i usunąć
gniazda nasienne. Nie skrobać marchwi, tylko umyć. Tylko sok marchwiowo - jabłkowy
można w razie konieczności przechowywać przez 2-3 godzniy w termosie (nie w
lodówce). Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mogą być Greenings, Jonathan.
- Sok z zielonych części roślin. Postarać się o jak najwięcej rodzajów liści ( liście z
czerwonej kapusty (2-3 liście), młode liście buraczane (ze środka, zewnętrzne mają za
dużo kwasu szczawiowego), boćwina szerokoogonkowa, endywia, sałata kompasowa
(skarola), sałata rzymska, nasturcja (rukiew wodna) (1/4 pęczka), sałata siewna (różne
odmiany, w tym głowiasta), sałata głowiasta czerwona, kawałek zielonej papryki. Na
każdą szklankę soku dodać jedno średnie jabłko,
• Jarzyny, surówki. Z pojedynczych gatunków jarzyn, np. buraków, bobu, kukurydzy (w
tym zielonej), fasolki szparagowej, strąków fasoli Lima (półksiężycowatej), kalafiora,
innych duszonych jarzyn. Nie mieszać różnych gatunków. Można przyprawiać sosem
sałatkowym (dresingiem). Latem pacjenci wolą chłodne z pieczonym ziemniakiem.
Podobnie przy braku apetytu. Starać się o jarzyny z upraw naturalnych, nie pryskane.
Zjadać tylko warzywa świeżo przygotowane, wyjątkowo na jedną noc trzymane w
lodówce. Dla podgrzania dodać nieco zupy lub świeżego soku pomidorowego.
Sposób przygotowania jarzyn:
Jarzyny (świeżo przygotowane i bez dodatku soli). Wszystkie z wyjątkiem grzybów,
liści marchwi, liści rzodkwi i gorczycy. Garnek o grubym dnie. Gdyby był z cienkim
dnem, podłożyć wkładkę. Pokrywka z szerokim wywinięciem, szczelna, lub uszcelnić
papierem woskowanym. Na dno garnka dać pół rozdrobnionej cebuli i 2-3 łyżki wywaru
z jarzyn (z zupy). Jak tylko się zagotuje - dusić powoli na minimalnym ogniu (inaczej się
przypali) bez wody. Szybkie gotowanie na dużym ogniu powoduje pękanie komórek,
minerały uwalniają się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają.Jarzyny gotować
do całkowitej (nie częściowej!) miękkości. - Fasolkę szparagową - 45-55 min.
- Szpinak - bez wody, woda szpinakowa jest zbyt gorzka, zawiera kwas szczawiawy,
drażniący jelita i wywołujący wzdęcia i należy ją potem odlać.
- Cebula plus marchew.
- Cebula plus dyniowate (bardzo dużo soku, można prawie nie dodawać wywaru jeśli
zacznie się ogrzewać na małym ogniu).
- Kukurydzę - gotować na wodzie.
- Buraki - na wodzie, ze skórką.
- Kapusta czerwona - dodać 2-3 łyżki octu (lepszy kolor i smak). Biała podobnie.
Kapustne można przyrządzać na różne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę.
- Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody. Warzywa dokładnie umyć
i wyszorować, ale nie skrobać ani nie obierać ze skórki, bo ważne sole mineralne i
witaminy znajdują się bezpośrednio pod skórką.
Surówki:
Bardzo ważne są następujące surowe jarzyny (drobno utarte jeśli potrzeba lub posiekane,
mieszane lub pojedynczo): jabłka i marchew, seler korzeniowy, sałata (niedużo!),
pomidory, cykoria, skarola (odmiana endywii),nasturcja (rukiew wodna), kalafior,
rzodkiew, sałata rzymska, szalotka, szczypiorek, endywia. Surówek, podobnie jak soków,
po przygotowaniu nie wolno przechowywać. Można przyprawiać dresingiem (zmieszać 2
łyżki stołowe soku z cytryny (lub octu winnego z czerwonych winogron lub jabłkowego),
2 łyżki stołowe wody, 1 łyżkę stołową brązowego cukru, małą cebulę pokrajaną w
plasterki, pokrajaną zieloną paprykę, 1-2 łyżeczki sproszkowanego czosnku lub surowy
czosnek wyciśnięty przez praskę, tarty chrzan (nie kupowany), dozwolone przyprawy
ziołowe w niewielkiej ilości np. tymianek, majeranek),
• Specjalna zupa ("Zupa Hipokratesa"). Jeden średni seler korzeniowy (lepszy jest seler
pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego
(wewnętrzne pędy zużyć do surówek, sałatki ziemniaczanej), jeden średni korzeń
pietruszki (o płaskich listkach, nie „kędzierzawych") lub pasternaku, dwa małe pory (lub
zamiast nich - 2 małe cebule), kilka ząbków czosnku, trochę zielonej pietruszki (nie za
dużo, 1/2 małego pęczka - kwasy aromatyczne i sód), 70 dag lub więcej pomidorów
(zimą można bez pomidorów), 50 dag ziemniaków. Nie obierać jarzyn, wymyć,
wyszorować i grubo pokrajać, zalać wodą w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokryła
jarzyny, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli
przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę
do mięsa lub zmiksować, nie powinno pozostawać włókien. Przed przepuszczeniem
przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Niektórzy przepuszczają najpierw
albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy skórki zostają w masie. jak ktoś ma wrażliwe
jelita. to lepiej przez młynek. Zupę zhomogenizować póki jest gorąca, jak najszybciej po
zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak. Można
przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość.
Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do
temperatury pokojowej.Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub
zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w
piekarniku bez tłuszczu, zupa przybierze wtedy smak cebulowej francuskiej,
• Ziemniaki. Można dawać na obiad i kolację. Jeśli dawać tylko pieczone, bez jogurtu
znudzą się po 6-8 tygodniach. Można dodawać zupę, sos pomidorowy. Aby uniknąć
monotonii, podawać na różne sposoby: pieczone, gotowane w mundurkach (najlepsze
wczesne), sałatka ziemniaczana (z ziemniaków gotowanych w mundurkach, zdjąć skórkę,
pokrajać w plastry i póki gorące przyprawić dresingiem jak do surówek), purée (z
niewielką ilością zupy), krakersy ziemniaczane (najlepsze - z odmiany żółtej. Pokrajać w
plasterki 5-6 mm, rozłożyć na rusztach tostera lub w piekarniku. Muszą leżeć płasko.
Piec w temperaturze ok. 177 °C. Pęcznieją, pękają, brązowieją. Na rodzinę - 6
ziemniaków. Podawać z jogurtem lub przecierem jabłkowym albo jednym i drugim),
• Płatki owsiane. Rano na śniadanie - nieco ponad 4 uncje płatków na 12 uncji zimnej
wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć (niecałkowicie)
i powoli gotować 8-10 min. Można spożywać z (bez mleka): surowe tarte jabłka, banan,
brązowy cukier lub miód, mus jabłkowy, melasa, rodzynki, duszone śliwki, brzoskwinie,
morele, surowe winogrona itd. Owsianka z przecierem jabłkowym jest dobra w biegunce.
Produkty dozwolone w diecie:
• Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego
na zakwasie - bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy
dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu,
• Przyprawy. Można doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami wyłacznie
następujących przypraw: ziele angielskie, anyż, cząber, estragon, kolendra, koper
ogrodowy, koper włoski, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn,
szafran, szałwia, szczaw, tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka można
używać w większych ilościach i często poprawiają one smak.Przypraw używać
osczędnie, gdyż mogą hamować proces leczenia,
• Brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód,
• Olej lniany tłoczony na zimno. Zużyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać
zamknięte w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy,
w zamrażarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do
gorących dymiących ziemniaków w mundurkach,
• Ryż brązowy lub mieszany biały z brązowym - dopuszczalny raz na tydzień. Produkty
zabronione czasowo w diecie: Po 6-10 tygodniach można włączyć trochę jogurtu
beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego)
odtłuszczonego.
• Jogurt odtłuszczony. W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego
niehomogenizowanego śmietana na górze oddziela się jak skórka i zostaje jogurt
odtłuszczony,
• Twaróg odtłuszczony. Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte
opakowanie mleka trzymać 24-28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w
3/4 wodą, podgrzać żeby było tylko trochę cieplejsze niż temperatura komfortu dla
palców czy dłoni, nie zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura musi być poniżej 49
°C, wyższe temperatury niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć,
zostawić, po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26-
30 godzinach widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do
wyciskania soków) na sitku. Płótno do sera złożone w kilka warstw można wykorzystać
do soków. Po ostygnięciu do lodówki. Zostawić trochę serwatki, żeby nie wysychało.
Można podawać rozbełtany z jogurtem na sos (dresing) do sałatek, z pomidorami jako
mała przekąska, do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym.
Produkty zabronione w diecie:
• Nikotyna,
• Sól i wszystkie zamienniki soli,
• Butelkowane rafinowane,
• Puszkowane solone,
• Mrożone,
• Wędzone,
• Przetwory siarczynowane,
• Marynowane,
• Zupy w proszku,
• Alkohol,
• Biała mąka,
• Ananasy,
• Napoje gotowe ze sklepu,
• Awokado. Zbyt dużo kwasów tłuszczowych,
• Ogórki. Zbyt dużo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność),
• Ciastka,
• Olej, z wyjątkiem lnianego tłoczononego na zimno,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin