Sałatka z selera naciowego
Składniki:
§ kilka łodyg selera naciowego,
§ 4 jajka ugotowane na twardo,
§ 4 jabłka,
§ 1 średni ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych,
§ sól,
§ pieprz
§ jogurt naturalny,
§ majonez,
§ koperek.
Sposób przyrządzania:
1. Łodygi selera obrać z zewnętrznej warstwy (przypomina ona nici), pokroić w poprzek na cienkie paseczki.
2. Jabłka obrać, wypestkować, pokroić na cząstki.
3. Ogórki obrać, pokroić, lekko osolić, odsączyć z soku.
4. Składniki połączyć i wymieszać.
5. Polać sosem zrobionym z majonezu i jogurtu w proporcji pół na pół.
6. Posypać posiekanym koperkiem (może być mrożony).
Uwaga:
Zielona sałatka wygląda efektownie, kiedy kawałki selera, jajek, jabłek i ogórka są mniej więcej jednakowej wielkości, jednak nie należy kroić ich zbyt drobno
ewagla