Sałatka z selera naciowego.doc

(19 KB) Pobierz
Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego

 

Składniki:

§          kilka łodyg selera naciowego,

§          4 jajka ugotowane na twardo,

§          4 jabłka,

§          1 średni ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych,

§          sól,

§          pieprz

§          jogurt naturalny,

§          majonez,

§          koperek.

 

Sposób przyrządzania:

1.      Łodygi selera obrać z zewnętrznej warstwy (przypomina ona nici), pokroić w poprzek na cienkie paseczki.

2.      Jabłka obrać, wypestkować, pokroić na cząstki.

3.      Ogórki obrać, pokroić, lekko osolić, odsączyć z soku.

4.      Składniki połączyć i wymieszać.

5.      Polać sosem zrobionym z majonezu i jogurtu w proporcji pół na pół.

6.      Posypać posiekanym koperkiem (może być mrożony).

 

Uwaga:

Zielona sałatka wygląda efektownie, kiedy kawałki selera, jajek, jabłek i ogórka są mniej więcej jednakowej wielkości, jednak nie należy kroić ich zbyt drobno

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin