Tort toffi.doc

(488 KB) Pobierz
Tort toffi

Tort toffi

 

Składniki

·         Ciasto:

·         4 jajka

·         8 łyżek mąki tortowej

·         8 łyżek mąki ziemniaczanej

·         1 szklanka cukru pudru

·         1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         margaryna i mąka do wysmarowania blachy

·         Krem:

·         1 Krem do Tortów o smaku toffi Dr. Oetkera

·         300 ml schłodzonego mleka

·         100 g masła

·         Nasączenie do wyboru :

·         Wersja z alkoholem:

·         100 ml ajerkoniaku, 50 ml mleka

·         Wersja bez alkoholu:

·         150 ml słabej, lekko osłodzonej herbaty

·         Polewa :

·         1 czekolada deserowa

·         8-9 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł.

·         Do dekoracji:

·         100 g grubo posiekanych orzechów włoskich

·         3 łyżki cukru pudru

             

 

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i obsypać mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałożyć do tortownicy i piec 45 min. Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać zawartość torebki, miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło na „puch”, a następnie dodać je do kremu, miksując wszystko na gładką masę. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty. Ajerkoniak zmieszać z mlekiem i nasączyć krążki biszkoptu. Krem toffi podzielić na trzy części. Krem nałożyć na każdy krążek ciasta. Krążki złożyć razem, a następnie posmarować górę i boki ciasta. Tort odstawić do schłodzenia w lodówce. Cukier puder rozpuścić w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstawić z ognia, wsypać orzechy i szybko wymieszać razem z cukrem. Wyłożyć na talerz, po ostygnięciu porozdzielać na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać na środek ciasta i szybko rozsmarować. Wierzch tortu posypać orzechami, ponownie wstawić do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin