Consommé - rosół.rtf

(6 KB) Pobierz
Consommé - rosó³

Consommé - rosół

 

Składniki na 6 porcji:

pół kury

20 dag wołowiny

ok. 30 dag kruchej kości wołowej

duża włoszczyzna

cebula

2 białka

l, pieprz

 

Podzieloną kość wołową i kurę zrumień w gorącym piekarniku. Włoszczyznę oczyść i obierz. Połowę warzyw, kość i kurę zalej 8 szklankami zimnej wody, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kura będzie miękka.

 

Teraz musisz zemleć mięso wołowe, a już zmielone wymieszać z białkami oraz posiekaną cebulą. Tak przygotowane wraz z pozostałymi warzywami dodaj do przecedzonego i wystudzonego rosołu z kury. Gotuj godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Przecedź i po zebraniu tłuszczu dopraw do smaku solą i pieprzem (mięso możesz wykorzystać do pierogów lub pasztecików).

 

Zupę podawaj w bulionówkach z pasztecikami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin