Omlet baskijski.rtf

(6 KB) Pobierz
Omlet baskijski

Omlet baskijski

 

Składniki:

8 jaj

2-3 łki śmietanki

20 dag wędzonego boczku

szklanka ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki

cebula pokrojona w plasterki

2 łki startego selera

pół szklanki zielonej papryki drobno pokrojonej

pół szklanki cukini drobno pokrojonej

szklanka uduszonych pomidorów

2-3 roztarte ząbki czosnku

4 łki masła

l

pieprz

pieprz cayenne

 

Boczek pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej głębokiej patelni, dodaj łkę masła. Teraz zeszklij pokrojoną cebulę i dodaj sparzone wrzątkiem ziemniaki. Chwilę smaż, po czym dodaj paprykę, cukinię i seler. Wymieszaj i smaż na silnym ogniu 2-3 minuty, na koniec dodaj roztarte z soląbki czosnku i przetarte przez sito pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.

 

Jaja roztrzep ze śmietanką, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Usmaż na posmarowanych masłem patelniach i nadziewaj warzywa.

 

Podawaj na gorąco, tuż po usmażeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin