Omlet baskijski
Składniki:
8 jaj
2-3 łyżki śmietanki
20 dag wędzonego boczku
szklanka ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki startego selera
pół szklanki zielonej papryki drobno pokrojonej
pół szklanki cukini drobno pokrojonej
szklanka uduszonych pomidorów
2-3 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól
pieprz
pieprz cayenne
Boczek pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej głębokiej patelni, dodaj łyżkę masła. Teraz zeszklij pokrojoną cebulę i dodaj sparzone wrzątkiem ziemniaki. Chwilę smaż, po czym dodaj paprykę, cukinię i seler. Wymieszaj i smaż na silnym ogniu 2-3 minuty, na koniec dodaj roztarte z solą ząbki czosnku i przetarte przez sito pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Jaja roztrzep ze śmietanką, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Usmaż na posmarowanych masłem patelniach i nadziewaj warzywa.
Podawaj na gorąco, tuż po usmażeniu.
dario2012