Szarlotka z pianką.doc

(28 KB) Pobierz
Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

 

 


 

Składniki:

3 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
25 dag margaryny
budyń waniliowy
1-2 łyżeczki kakao
1 kg jabłek

 

Sposób wykonania:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać ½ szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i wyrobić ciasto.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i rozłożyć w niej ¾ ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.

Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę.

Piec około 45 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin