Tort brzoskwiniowy.docx

(16 KB) Pobierz

Tort brzoskwiniowy

 

 

 

 

Składniki:

Masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń
1 ½ łyżki żelatyny
2 serki homogenizowane waniliowe (2x25 dag)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany 30%
Ponadto:
oko. 35 dag podłużnych biszkoptów
1 galaretka pomarańczowa
2 galaretki cytrynowe

http://smaczny.pl/obr.php?min&obr_nazwa=tort_brzoskwiniowy1.JPG

 

Sposób wykonania:

Brzoskwinie osączyć z zalewy. 2 połówki odłożyć do dekoracji, a pozostałe brzoskwinie pokroić w paski. Syrop z brzoskwiń wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Spód i boki średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć nasączonymi biszkoptami.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i ostudzić.

Serki homogenizowane utrzeć z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru i dodać do masy serowej i delikatnie zmiksować. Następnie do masy dodać pokrojone brzoskwinie i ostudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Gotową masę brzoskwiniową wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wierzch tortu udekorować odłożonymi połówkami brzoskwiń i pozostałymi biszkoptami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać wierzch tortu. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w około 2 ½ szklanki gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretkę cytrynową wylać na galaretkę pomarańczową. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin