Aniołek
Składniki:
Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 12,5 dag margaryny 50 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny Lukier: 1 białko ok. 1 ½ szklanki cukru pudru Do dekoracji: wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy placek rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 170 °C, a następnie ostudzić.
Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącym kremem przełożyć upieczone i ostudzone placki. Wierzch ciasta również polać gorącym kremem. Ostudzić.
Do białka dodać cukier puder i całość zmiksować mikserem. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień jak placki zmiękną.
Smacznego.
aniak2001