Pascha
1 litr mleka
11/2 litra śmietany
8 jaj
11/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
30 dkg cukru pudru
Mleko , śmietanę , jaja gotować na wolnym ogniu – cały czas mieszając – aż zrobi się serek ( trwa to prawie godzinę ). Gdy serek jest już dobry odstawiamy go by wystygł , następnie odcedzamy go na sitku przez czystą gazę- troszkę trzeba wydusić ( ale nie za dużo) .
Masło , 1 cukier waniliowy , 30 dkg cukru pudru ucieramy razem . Do utartego dodajemy pomalutku wystygnięty serek i cały czas ucieramy , aż zrobi się jednolita masa . Masę dzielimy na 2 równe części – do jednej możemy dodać: drobno pokrojoną czekoladę lub rodzynki lub drobno pokrojone orzechy lub i to i to i to …, do drugiej dać kakao .
Blaszkę ( ja daję taką jak się piecze keks lub babkę ) wykładam czystą gazą – tak by ze wszystkich stron za blaszkę wystawała gaza , nakładam masę wymieszany z kakao , a następnie masę z bakaliami . Na wierzchu zawijam wystające z brzegów boki gazy i wstawiam do lodówki .
Musi stać w lodówce . Można ja pokroić na takie kawałki na jakie chcemy , zawinąć w sreberko i wstawić do lodówki . Wyciągamy kiedy nam potrzeba , a im zimniejsze , tym lepsze .
Ciasteczka lukrowane
25 dkg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru - mączki
2 całe jajka ( żółtka do ciasta , 2 łyżki cukru mączki do ciasta )
Z mąki , margaryny , żółtek i 2 łyżek cukru mączki zagnieść ciasto .
Na 20 minut włożyć ciasto do lodówki . Następnie ciasto rozwałkować . Literatką wykroić kółeczka i każde ciasteczko posmarować lukrem .
Lukier – pozostałą ilość cukru pudru utrzeć z białkiem – aż do białości .
Ciasteczka piec w temp. 160 stopni przez 10 minut
Uważać bo ciasteczka są bardzo kruche . Można je jesc same , można przełożyć dżemem lub galaretką np. śliwkową. Może stać i stać
Ciastka przez maszynkę
50 dkg maki
25 dkg masła
12 dkg cukru
2 żółtka surowe
1 całe jajko
Cukier waniliowy
Troszeczkę proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto , na koniec dodać szczyptę proszku do pieczenia .
Na otwór wyjściowy maszynki do mięsa ( nie elektrycznej ) , nakładamy zwykłą nakładkę do ciastek , wkładamy ciasto do maszynki i krecimy korbką. Pokroić na 5 cm kawałeczki ( ja mam taką nakładkę z karbowanymi dziurkami ) .
Piec 15 minut w temp. 180-190 stopni – te ciastka są dobre , bo mają mało cukru – dla diabetyków też
Ciasteczka z błony
30 dkg mąki
24 dkg błony – zemleć na masę na maszynce
2 żółtka
1 łyżka octu
I ciasto :
20 dgk mąki
Ocet, woda
Zagnieść ciasto jak na pierogi
II ciasto :
10 dkg mąki
24 dkg zmielonej błony
Zagnieść ciasto
Oba ciasta składać w kopertę 4 razy i zostawić na noc w lodówce .
Rozwałkować ciasto , wykroić ciasteczka , zrobić dziurkę (można czystym naparstkiem ) , posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem , piec w gorącym piekarniku .
Inne ciasteczka
1 kostka margaryny
1 kostka smalcu
5 szklanki mąki
4 żółtka
3,5 – 4 dkg drożdży
½ l śmietany
Osobno rozrabiamy drożdże ze śmietaną.
Mąkę z tłuszczem posiekać i dodać po kolei dalsze składniki , na końcu dodajemy rozrobione drożdże ze śmietaną. Wymieszać wszystko . Włożyć na godzinkę do lodówki .
Ciasteczka maczać w białku , cukrze , orzechach .
Piec w gorącym piekarniku .
Oponki
1 kg sera- zemleć
4 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 jaj
2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać razem ; grubiej rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka , a w środku – np. naparstkiem wyciąć dziurkę.
Do rondla wlać olej i smażyć tak jak pączki z obu stron. Odcedzić na serwetce . Najlepsze są jeszcze tego samego dnia
Andrut na różne sposoby
1 margaryna – Kasia
3 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
11/2 szklanka mleka gotowanego
2 łyżki kakao
Cukier rozpuścić w 2-3 łyżkach wody ; masło stopić i dodać do rozpuszczonego cukru .
Mleko w proszku rozmieszać w zimnym , ale przegotowanym mleku i wlać do cukru zmieszanego z masłem. Gotować , ale cały czas uważać by się nie przypaliło ; pod koniec dodać kakao .
Smarować wafle jeszcze gorącą masą.
Inna masa do andruta :
3 jaja
2 margaryny Kasie lub 1 masło i 1 margaryna Kasia
9 łyżek cukru
Ciastka np. zwykłe Alberty- pokruszyć
Jajka z cukrem ubić na ciepłym palniku ; dodać 2 łyżki kakao , margarynę i utrzeć. Dodać pokruszone ciasteczka , wymieszać i można przekładać andrut .
Precelki z serem żółtym
40 dkg mąki
30 dkg margaryny
2 całe jajka
6-8 łyżek śmietany
Sól do smaku
Ser żółty zetrzeć na tarce
Ze wszystkich składników zamiesić ciasto i wstawić do lodówki na 1-2 godziny ; następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski , maczać w białku i posypać serem .
Orzeszki
Uwaga: tu musi być taka specjalna patelnia na orzeszki (ja mam taka metalową rosyjską- można kupić na targu)
1 margaryna Kasia
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
1 szklanka gęstej śmietany
Wszystkie składniki dodawać po kolei , wymieszać i zagnieść ciasto . Wyrabiać kuleczki ( jak duży paznokieć).
Rozgrzać patelnię. W garnuszeczku roztopić smalec i każdorazowo każdy dołek patelni posmarować stopionym smalcem , wkładać kulki do dziurek patelni , przycisnąć druga połową i smażyć na ogniu palnika po 2 minuty z obu stron . Podnieść górę patelenki i wysypać upieczone orzeszki.
Masa do orzeszków ( jest gotowana i postoi dłużej w lodówce )
1 kostka masła
½ szklanka mleka
½ szklanka cukru
Wszystkie te składniki dać do garnka , mieszać , zagotować- niech raz tylko zakipi .
Dalej :
1 szklanka mleka w proszku
Placek włoski
I ciasto:
7 żółtek
20 dkg cukru
1 cytryna- sok + skórka
½ margaryny
½ szklanka kwaśnej smietany
Proszek do pieczenia pojedynczy
Margarynę, cukier , żółtka utrzeć do białości , dodawać po trochę sok i skórkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać śmietanę. Teraz wszystko razem wymieszać i wyłożyć na blachę.
7 białek
½ margaryny roztopionej
7 dkg mąki ziemniaczanej
7 dkg mąki pszennej
Na czubek noża proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno , dodając po troszkę cukru –ubijać; Gdy piana jest dobrze ubita dać zimną , roztopioną margarynę , obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Nałożyć do blachy na pierwsze ciasto .
ciąg dalszy orzeszków
1 łyżka kakao
1 szklankę mleka w proszku rozrobić w ½ szklance mleka ; dodać 1 łyżkę kakao , wymieszać i wlać do tego zagotowanego wcześniej .
Gotować na wolnym ogniu , aż będzie gęste ( prawie 2 godziny ) , ciągle mieszając , by się nie przypaliło.
Masę ostudzić, do ostudzonej dodać trochę spirytusu i masa jest gotowa.
Przekładać orzeszki – można przełożyć część , a resztę kiedy najdzie ochota .
Ciąg dalszy do placka włoskiego
III ciasto :
4 jajka
12 dkg cukru pudru
3 dkg kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić pianę , dodawać po 1 łyżeczce cukru i ubijać ; dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao ; wszystko razem delikatnie wymieszać i nałożyć na II placek
Piec w gorącym piekarniku.
Metrowiec
6 jaj
30 dkg cukru
10 łyżek wrzątku(wody)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać olej ciągle mieszając , dodać wrzątku , cały czas ucierać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Dodać ubitą pianę i lekko wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części ; jedną wlać do foremki , do 2giej dodać kakao i wlać do drugiej foremki .
Piec w srednio nagrzanym piekarniku .
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
...
fraulica