tort w kształcie książki.doc

(78 KB) Pobierz

Składniki na ciasto ucierane:

·         1 margaryna

·         20 dag cukru pudru

·         25 dag mąki

·         6 jaj

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         łyżeczka amoniaku (płaska)

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, mąkę wymieszę i przesiać ze środkami spulchniającymi, białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej części dodać szklankę mielonych orzechów- do drugiej części dodać dwie łyżki kakao. Upiec na dużych blaszkach gdyż pozwoli to na prawidłowy kształt książki. Upiec rolady żółte każda z trzech jaj.

Rolada:

·         3 jajka

·         3 łyżki cukru

·         3 łyżki mąki

·         szczypta proszku

Rolady zwinąć po szerokości.

·         2 galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wody

Masa:

·         3 szklanki mleka

·         1 szklanka cukru

·         3 łyżki majki ziemniaczanej

·         1 łyżka mąki krupczatki

·         1 cukier waniliowy

·         6 żółtek

Wykonanie:
2 szklanki mleka z cukrem zagotować pozostałe mleko, żółtka rozbić trzepaczką i wlać na gotujące mleko, wystudzić. Utrzeć 2 kostki masła i dodawać wystudzony budyń, dodać spirytus.

Przełożenie tortu:
Placki ucierane przełożyć masą, następnie zwinąć rolady, do środka rolad dać pasek galaretki, rolady położyć na środek jedyna obok drugiej, uformować książkę polać polewą, udekorować do odpowiedniej okoliczności.

IMG00044_resize kopiaa.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin