Składniki na ciasto ucierane:
· 1 margaryna
· 20 dag cukru pudru
· 25 dag mąki
· 6 jaj
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· łyżeczka amoniaku (płaska)
Wykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, mąkę wymieszę i przesiać ze środkami spulchniającymi, białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej części dodać szklankę mielonych orzechów- do drugiej części dodać dwie łyżki kakao. Upiec na dużych blaszkach gdyż pozwoli to na prawidłowy kształt książki. Upiec rolady żółte każda z trzech jaj.
Rolada:
· 3 jajka
· 3 łyżki cukru
· 3 łyżki mąki
· szczypta proszku
Rolady zwinąć po szerokości.
· 2 galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wody
Masa:
· 3 szklanki mleka
· 1 szklanka cukru
· 3 łyżki majki ziemniaczanej
· 1 łyżka mąki krupczatki
· 1 cukier waniliowy
· 6 żółtek
Wykonanie:2 szklanki mleka z cukrem zagotować pozostałe mleko, żółtka rozbić trzepaczką i wlać na gotujące mleko, wystudzić. Utrzeć 2 kostki masła i dodawać wystudzony budyń, dodać spirytus.Przełożenie tortu:Placki ucierane przełożyć masą, następnie zwinąć rolady, do środka rolad dać pasek galaretki, rolady położyć na środek jedyna obok drugiej, uformować książkę polać polewą, udekorować do odpowiedniej okoliczności.
MamaT