Aromatyczna zimowa surówka.doc

(365 KB) Pobierz
Owoce



Aromatyczna zimowa surówka

 

Składniki:

50 dag kapusty pekińskiej, 2 średnie jabłka, 2 pomarańcze, 2 banany, pół cytryny, 2 łyżki oleju, sól.

 

Przygotowanie:

kapustę wymyć, dobrze otrzepać z wody i drobno poszaikować. Owoce dokładnie wymyć i wytrzeć. 2 cytry­ny wycisnąć sok. Jabłka obrać, usu­nąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze ka­wałeczki. Banany obrać, pokroić wzdłuż na pół i na półplasterki. Jabł­ka i banany natychmiast po pokroje­niu skropić cytryną, wówczas nie ściemnieją. Wszystkie składniki su­rówki delikatnie wymieszać, posolić do smalcu, wlać ewentualnie pozosta-

ły sok z cytryny i olej. Jeszcze raz de­likatnie wymieszać i odstawić na ok. l godzinę w chłodne miejsce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin