Kuchnia Pięciu Przemian z zachowaniem polskiej tradycji kulinarnej.doc

(7650 KB) Pobierz
Kuchnia Pięciu Przemian z zachowaniem polskiej tradycji kulinarnej

Kuchnia Pięciu Przemian 

z zachowaniem polskiej tradycji kulinarnej

Przepisy według kreatywnych pomysłów:

Ewy Dobek i Tomasza Gulińskiego

 

 

 

PRZEKĄSKI

 

Chipsy z pokrzywy

 

Żeby chipsy były piękne trzeba zerwać dorodną pokrzywę i oberwać z niej liście razem z ogonkami (ogonki potrzebne są do przytrzymania liścia przy maczaniu go w cieście).

 

Na początek przygotowujemy ciasto naleśnikowe:

 

K – kilka łyżek mąki

G – szczypta kurkumy

Sł – jajko

O – szczypta imbiru

Sn – szczypta soli, trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu)

 

Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor.

Pycha.

 

 

Chutney imbirowy

 

Imbir to dobry wybór w okresie zimowym. Dziś prosty przepis na chutney z imbiru, który pasuje do pieczonych warzyw i pełnoziarnistego zboża. Jest również świetnym dopełnieniem kanapek z razowego chleba.

 

Kroimy drobno połowę średniej wielkości cebuli, 2 strąki zielonego chili, bez gniazda nasiennego, dodajemy 1 łyżeczkę startego korzenia imbiru, 2 łyżki stołowe soku cytrynowego, 3 łyżki stołowe wody, kilka listków świeżej mięty.

Wszystkie składniki rozbijamy w mikserze na puree. Doprawiamy solą i brązowym cukrem albo miodem.

 

 

Cieciorka z kabaczkiem

 

Gulasz z kabaczka i cieciorki.

 

Cieciorkę trzeba namoczyć dzień wcześniej i ugotować w lekko osolonej wodzie.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, pokrojoną w cienkie plastry marchew

O – pieprz

Sn – sól

K – bazylię

G – tymianek

 

Dusimy pod przykryciem kilka minut i wrzucamy:

 

Sł – pokrojonego w kostkę kabaczka, łyżkę masła, kmin rzymski

O – curry, oregano

Sł – sól albo sos sojowy

K – sok z cytryny

G – szczyptę kurkumy

 

dusimy do momentu aż kabaczek stanie się miękki i:

Sł – wrzucamy ugotowaną cieciorkę i po chwili doprawiamy gęstą śmietaną.

 

 

Cukinia z żółtym serem

 

Szybka i smaczna przystawka. Przygotowuje się ją około 10 minut.

 

wrzucamy pokrojona w grube plastry cukinię

O – posypujemy ją pieprzem

Sn – solą

K – bazylią

G – tymiankiem

 

Przysmażamy przez kilka minut i na koniec smażenia dodajemy łyżeczkę masła.

 

Wykładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem

 

Czarna fasola na słodko

 

Czarna fasola jest bardzo zdrowa (wzmacnia nerki).

 

Moczymy na noc szklankę czarnej fasoli (wodę po moczeniu odlewamy).

Sn – fasolę zalewamy zimną wodą (woda powinna przykryć fasolę), dodajemy kawałeczek wakame

K – szczyptę bazylii

G – szczyptę kurkumy

Sł – szklankę pokrojonej drobno pietruszki,

O – imbir

Sn – sól

 

Gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną na maśle jedną cebulę, garść rodzinek i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po wyłączeniu z ognia dosypać 3 łyżki zmielonych migdałów.

 

 

Humus

 

Humus to orientalna pasta z cieciorki i tachiny (masy sezamowej). Dzięki sklepom ze zdrową żywnością możemy ją sobie bez trudu zrobić w domu. Humus jest bardzo smaczny i zdrowy – polecam!

 

Ciecierzycę moczymy na noc i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. A kiedy wystygnie rozdrabniamy blenderem i dodajemy:

 

Sł – tachinę (masę sezamową), oliwę z oliwek

O – zmiażdżony czosnek, pieprz, garam masalę

Sn – sól

K – sok z cytryny

G – odrobinę kurkumy

 

Masę dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą blendera.

Tachina jest świetnym dodatkiem do kanapek, krakersów, grzanek.             

 

 

Krem z brokułów

 

Brokuły szczególnie nadają się na zupę krem – mają wyraźny smak, dobrze komponują się z czosnkiem, serem pleśniowym i grzankami.

 

G – wrzątek (2 litry), kurkuma

Sł – jedna marchewka i pietruszka

O – biała część pora, kawałek selera i 2 brokuły, pieprz, 3 ząbki czosnku

Sn- sól

K – bazylia

 

Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy:

 

G – tymianek

Sł – masło

O – oregano,

Sn – pokruszony kawałek pleśniowego sera

K – sok z cytryny

G – tymianek

 

Po przestudzeniu miksujemy i dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany.

 

 

Kwiaty czarnego bzu w cieście

 

Kwiaty czarnego bzu są niezwykle aromatyczne a po upieczeniu ich smak nie odbiega od aromatu. Warto wykorzystać krótką chwilę kwitnienia i upiec sobie kwiaty – to oryginalne, smaczne i zdrowe danie (czarny bez to naturalne źródło rutyny).

 

Zrywamy baldachy kwiatów czarnego bzu pozostawiając krótki ogonek – to po to, żeby było łatwiej maczać w cieście i smażyć.

 

Ciasto:

 

K – mąka pszenna

G – odrobina kurkumy

Sł – jajko (ubite wcześniej trzepaczką na piankę), mleko do rozrobienia ciasta

O – kardamon

Sn – odrobina soli

 

Ciasto ma być lekkie, o konsystencji śmietany, wtedy kwiaty będą bardziej wyczuwalne i placuszki nie zgubią aromatu.

 

Kwiatowe baldachy maczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto.

 

 

Letnia zapiekanka warzywna

 

Z – młode ziemniaki wmundurkach

M – brokuły, oregano, ostra papryczka

W – sól

D – pomidory

O – bakłażan, tymianek

Z – oliwa z oliwek

M – cebula, bazylia

W – sos sojowy

D – estragon

O – kurkuma

Z – jeszcze troszkę oliwy

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st.) i zapiekamy ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Naprawdę warto zaczekać!

 

 

Marchewka z imbirem

 

Marchewka z imbirem to danie o wyjątkowym smaku. Proponuję spróbować – możecie być zaskoczeni efektem!

 

Sł – kilka pokrojonych marchewek wrzucamy na rozgrzany olej

O – dodajemy garść pokrojonego w cienkie plastry świeżego imbiru, trochę kardamonu

Sn – sos sojowy, można trochę soli

K – sok z cytryny (niedużo, tylko do smaku)

G – kurkumę

Sł – szczyptę cynamonu i masło

 

Całość dusimy pod przykryciem aż marchew będzie miękka, ale chrupiąca.

Tak przygotowana marchew może być dodatkiem do dania głównego, ale również znakomitym daniem samym w sobie.

 

 

Masło marchewkowe

 

Takie masełko to doskonały dodatek do razowego chleba. Jest trochę pracochłonne, ale naprawdę warto, bo efekt jest doskonały.

 

Sł – utartą, surową  marchew ucieramy pałką w makutrze i dodajemy paczkę masła i, cały czas ucierając, dodajemy:

O – czosnek, pieprz, curry

Sn – sól

K – natkę pietruszki, sok z cytryny

G – kurkumę

 

 

Miso – sposób na długie i zdrowe życie

 

Miso to pasta, która powstaje w wyniku długiej (co najmniej rocznej) fermentacji ziarna sojowego z dodatkiem ryżu lub jęczmienia i soli morskiej. Zawiera wiele korzystnych dla układu trawiennego enzymów i bakterii. Do produkcji miso używa się enzymów kropidlaka, od wieków stosowanych w Azji do produkcji żywności makrobiotycznej. Czynne enzymy dodane w miso do ugotowanych zbóż i nasion zastępują te enzymy, które ulegają zniszczeniu w trakcie oczyszczania, konserwowania i gotowania produktów.

 

Wiele produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko) ma właściwości śluzotwórcze co powoduje zastoje w narządach wewnętrznych. Enzymy i bakterie dostarczane przez miso wprawiają w ruch mechanizmy obronne organizmu, który nabiera siły do eliminowania śluzu i uwolnienia szkodliwych substancji.

Miso poleca się jako środek zapobiegawczy w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Przy ogólnym zakwaszeniu organizmu (kawa, cukier, słodycze, mięso, mleko) ciało musi sobie jakoś radzić z przywróceniem równowagi kwasowo-zasadowej. Żeby tą równowagę osiągnąć używa minerałów, które są pierwotnie przeznaczone do odbudowywania krwi i substancji życiowych. Tak rodzą się niedobory w organizmie. Systematyczne jedzenie niewielkich ilości miso uzupełnia dietę w minerały i pomaga w pracy narządów wewnętrznych.

Pasta miso zawiera bakterie mlekowe, które w jelicie cienkim ułatwiają trawienie i wchłanianie pożywienia oraz sprzyjają powstawaniu niektórych witamin. Jeśli nie ma wystarczającej ilości tych bakterii, pożywienie, nawet dobrej jakości, nie zostanie całkowicie strawione. W miso licznie występują inne ważne składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez a w mniejszych ilościach siarka i miedź.

 

Miso jest również doskonałym źródłem białka – jego głównym składnikiem jest soja – „warzywne mięso”. Sama soja jest ciężkostrawna, nawet jeśli się ją długo gotuje, miso zaś jest łatwiej przyswajalne, bo częściowo przetworzone (w wyniku fermentacji). Poprzez połączenie soi ze zbożem (jęczmieniem lub ryżem) w paście miso powstaje pełnowartościowe białko, w którego skład wchodzą odpowiednie grupy aminokwasów.

Tłuszcz zawarty w miso jest naturalnie połączony z solą i w procesie fermentacji przekształca się w trwały produkt, który można przechowywać miesiącami. Warto pamiętać, że tłuszcz zwierzęcy jełczeje już podczas trawienia w przewodzie pokarmowym.

Miso zawiera znaczącą ilość kwasu linoleinowego i lecytyny, które pomagają rozpuścić zawarty we krwi cholesterol oraz utrzymać naczynia krwionośne w elastyczności. Dzięki temu ma właściwości regulujące ciśnienie krwi.

Miso ma szczególnie zbawienny wpływ na organizmy palaczy i osób nadużywających alkoholu. Utleniony alkohol powoduje powstanie aldehydów (to od nich mamy zawroty głowy po „spożyciu”) – miso rozkłada aldehyd i eliminuje go z krwiobiegu. Łączy się również z nikotyną tworząc związek, który łatwiej usunąć z krwi.

 

Długo można by opisywać właściwości tej mało ciekawie wyglądającej pasty (jest brunatna i kleista – trochę jak towot – smar do maszyn:). Na szczęście smakuje dużo lepiej niż wygląda. Poza tym miso to życie w czystej postaci – dostarcza nowej energii i wzmacnia tą, którą już dysponujemy. W Azji jest traktowany jako lekarstwo na długowieczność.

 

Na koniec przepis na zupę miso:

 

G – wrzątek (ok. 1 litra na 2 osoby)

Sł – pokrojona marchew i pietruszka

O – seler, por, ryż (najlepiej brązowy)

 

gotujemy kilkanaście minut – aż zmiękną warzywa i ryż, i dodajemy:

 

O – szczyptę pieprzu cayenne

Sn – sos sojowy

K – garść posiekanej natki pietruszki

G – lubczyk

Sł – oliwę z oliwek

 

Odstawiamy z ognia, a kiedy przestygnie dodajemy łyżkę miso (miso dobrze jest dodawać jak zupa nie będzie miała więcej niż 50 stopni).

 

 

Młoda kapusta z masalą i jogurtem

 

Propozycja kapusty o nutce orientalnej. Wystarczy jogurt naturalny i garam masala a otrzymamy zupełnie nową nutę w smaku swojskiej kapusty.

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy dwie duże cebule

O – pokrojoną młodą kapustę, około ½ główki, świeżo zmielony pieprz

Sn – sól

K – świeży koper, trochę soku z cytryny

G – kurkumę, tymianek

przykrywamy i dusimy kilka minut, po czym:

Sł – dodajemy łyżkę masła, łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego

O – garam masalę (przynajmniej łyżeczkę)

Sn – sos sojowy

 

dusimy jeszcze chwilę i dodajemy:

 

K – 100 ml jogurtu naturalnego

 

Osobno gotujemy razowy makaron i łączymy go z kapustą.

 

 

Muesli na lato

 

Wersja letnia musli śniadaniowego. Jest bardziej owocowe i, dzięki jogurtowi, lekko ochładzające.

 

Gotujemy uprażone wcześniej płatki owsiane (O).

Osobno, na maśle lub oliwie, dusimy pokrojone drobno (Sł) jabłka, rodzynki, banana z cynamonem i (O) imbirem.

Wykładamy na talerz płatki, przykrywamy owocami i polewamy (K) jogurtem z dodatkiem niewielkiej ilości kurkumy(G).

 

 

Oscypek z letnią sałatą

 

Ten przepis to sposób na łatwy, szybki i bardzo dobry obiad. Oscypek powinien być świeży (najlepiej zakopiański) i najlepiej owczy.

 

Sałata:

 

G – rozdrabniamy główkę świeżej sałaty

Sł – dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę, groszek konserwowy

O – pokrojoną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem,  3/4 szklanki drobno pokrojonego selera naciowego (najlepiej z zielonymi liśćmi), pieprz

Sn – sól, odrobinę sosu sojowego

K - pokrojone drobno 2 pomidory bez skórki, bazylię (najlepiej świeże, posiekane listki), łyżeczkę soku z cytryny

G –1/2 łyżeczki tymianku

Sł – łyżkę oliwy i czubatą łyżkę majonezu

 

Mieszamy dokładnie składniki i odstawiamy na czas usmażenia sera.

 

Oscypek kroimy na dość grube plasty i układamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażymy krótko, na dość dużym ogniu z obu stron.

Podajemy z sałatą.

 

 

Paprykarz warzywny

 

Paprykarz warzywny to alternatywa dla tych, którzy lubili paprykarz szczeciński – produkt ogólnie dostępny w trudnych latach osiemdziesiątych. Jest trochę pracochłonny, ale efekt murowany!

 

Sł – na rozgrzany olej wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, drobno pokrojoną czerwoną paprykę

O – selera, pora pokrojonego w cienkie plastry, pieprz

Sn – sól

K – pokrojone pomidory, bazylię

G – tymianek

Dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną i dodajemy:

Sł – masło, kmin rzymski

O – brązowy ryż (wcześniej ugotowany)

 

Całość dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem i odstawiamy do wystygnięcia. Świetnie smakuje z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.

 

 

Pasta pieczarkowa

 

Ten przepis znakomicie się sprawdza w sytuacjach awaryjnych – wykonanie pasty zajmuje najwyżej 5 minut. A efekt jest wyśmienity!

 

Sł – kilka dużych, ładnych pieczarek ucieramy na tarce z grubymi oczkami (pieczarki mają być surowe)

O – dodajemy pieprz

Sn – sól

K – kilka kropli soku z cytryny

G – tymianek

Sł – majonez

 

Mieszamy i podajemy od razu, żeby pasta nie ściemniała.

 

 

Pasta pieczarkowa

 

Pasta pieczarkowa to „pewniak” – pieczarki lubią wszyscy. Dobrze smakuje z suszonym grzybkiem i dużą ilością natki pietruszki. Do tego żytni chleb, kiszony ogórek i wyjdzie nam całkiem przyjemna kolacja.

 

Sł – na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody wrzucić pokrojona cebulę i jak się zeszkli dodać:

Sł – pokrojone drobno pieczarki i masło

O – pieprz

Sn – sól, kostkę grzybową lub starty, suszony podgrzybek

K – dużą garść natki pietruszki

G – tymianek

Sł – masło

 

Całość podsmażyć do momentu aż masa stanie się gęsta, przestudzić i rozdrobnić blenderem. Dodać majonez i pasta gotowa.

Pasta twarogowa z kurkumą

 

Jest to bardzo oryginalna pasta – wygląda jak jajeczna, smakuje dość nieoczekiwanie i ma dużą rzeszę zwolenników.

 

K – 1 kg białego sera rozgniatamy widelcem

G – dodajemy 1 łyżeczkę kurkumy

Sł – 1 łyżeczkę mielonego kminku, małą śmietanę (minimum 18 %)

O – 1 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczki chilli

Sn – 1 łyżeczki soli

 

Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut, żeby się „przegryzła”. Pasta powinna być ostra w smaku.

 

 

Pasta warzywna

 

Przepis na pastę warzywną - danie proste i smaczne. Do jej zrobienia wystarczy zwykła włoszczyzna i trochę przypraw.

 

Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i jasną część pora drobno pokroić.

Na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć warzywa, dodać:

 

o - pieprz, mieloną kolendrę

sn - sól

k - bazylię

g - tymianek, 3/4 szklanki wrzącej wody i dusić do całkowitego odparowania

sł - dodać mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody

 

i jeszcze raz zagotować

 

Po zestawieniu z ognia pastę przyprawić:

sł – cukrem

o – musztardą

 

Przełożyć warzywa do salaterki, przykryte przechowywać w lodówce.

Przed podaniem posypać zieleniną.

Pasta z brokułów i sera koziego

 

Pasta do chleba z brokuła i serka koziego (może być też feta) Jest smaczna i lekka w smaku – dobrze smakuje na letnie kolacje.

 

Blanszujemy brokuła, odsączamy z wody, rozdrabniamy i dodajemy:

 

O – dwa ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin