Buleczki poori.txt

(0 KB) Pobierz
Buleczki poori

 Proste do przygotowania indyjskie buleczki, ktore mozna podawac z dipami, ale r�wniez jako dodatek do kazdego niemal dania z tej kuchni
 
czas: 	45 minut
liczba porcji: 	10
 
skladniki: 	225 g maki razowej
1/2 lyzeczki soli
150 ml wody
600 ml oleju
 
przyrzadzanie: 	Do miski wsypac make i s�l i dokladnie wymieszac. W srodku zrobic wglebienie i stopniowo wlewac wode, 
nastepnie wymieszac i zagniesc ciasto, dodajac ewentualnie nieco wody.
 Ugniatac do momentu az ciasto bedzie calkiem gladkie i elastyczne. Odstawic na 15 minut.
Ciasto podzielic na dziesiec r�wnych porcji i z kazdej z nich uformowac kulke - rece wczesniej nieco opr�szyc maka.
Na posypanej maka stolnicy rozwalkowac kazda porcje na cienki placek.
Na patelni rozgrzac olej i w goracym oleju smazyc placuszki z obu stron az nabiora zlotego koloru. 
Nastepnie zdjac z patelni i odsaczyc z tluszczu najpierw na sitku, a potem na papierowym reczniku.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin