Buleczki poori Proste do przygotowania indyjskie buleczki, ktore mozna podawac z dipami, ale r�wniez jako dodatek do kazdego niemal dania z tej kuchni czas: 45 minut liczba porcji: 10 skladniki: 225 g maki razowej 1/2 lyzeczki soli 150 ml wody 600 ml oleju przyrzadzanie: Do miski wsypac make i s�l i dokladnie wymieszac. W srodku zrobic wglebienie i stopniowo wlewac wode, nastepnie wymieszac i zagniesc ciasto, dodajac ewentualnie nieco wody. Ugniatac do momentu az ciasto bedzie calkiem gladkie i elastyczne. Odstawic na 15 minut. Ciasto podzielic na dziesiec r�wnych porcji i z kazdej z nich uformowac kulke - rece wczesniej nieco opr�szyc maka. Na posypanej maka stolnicy rozwalkowac kazda porcje na cienki placek. Na patelni rozgrzac olej i w goracym oleju smazyc placuszki z obu stron az nabiora zlotego koloru. Nastepnie zdjac z patelni i odsaczyc z tluszczu najpierw na sitku, a potem na papierowym reczniku.
fajorek