Przepis oryginalny 1 du�y kurczak bez sk�ry, podzielony na 12 1 szklanka jogurtu lub g�stej �mietany ; 5 roztartych z�bk�w czosnku 3 cebule 1/2 �y�eczki soli 1 �y�eczka ostrej papryki w proszku 1 �y�eczka utartego korzenia imbiru 6 �y�eczek sklarowanego mas�a ghee 2 �y�ki posiekanych listk�w kolendry lub zielonej pietruszki 2 �y�ki posiekanej mi�ty 1 �y�ka kurkumy (eurcuma domestica) 2 �y�eczki cumin (cummin cyminum) 2 �y�eczki podgrzanej gorczycy 1 �y�ka zmielonego maku 2 zmielone kardamony 1 zmielony listek laurowy 1 �y�eczka �wie�o zmielonego pieprzu. 1. Z jogurtu, czosnku, 1 cebuli drobno posiekanej, soli, papryki i utartego imbiru przygotowa� marynat�. 2. Ka�dy kawa�ek kurczaka naci�� w 2-3 miejscach, zala� jogurtem z przyprawami, odstawi� na 1-2 godz. 3. Drug� cebul� pokraja� w cienkie plasterki, sma�y� w rondlu na rozgrzanym ma�le (2 �y�ki), a� si� zrumieni, prze�o�y� �y�k� cedzakow� na talerzyk. 4. Do rondla w kt�rym sma�y�a si� cebula, w�o�y� �y�k� mas�a i stale mieszaj�c; sma�y� kolendr� lub zielon� pietruszk� i mi�t� przez 5 min. doda� kurkum�, cumin, gorczyc�, trzeci� cebul� drobno posiekan� i mak; sma�y� na bardzo ma�ym ogniu przez 2 min., prze�o�y� na talerzyk. 5. W�o�y� kawa�ki kurczaka do rondla razem z marynat� i dusi� przez 10 min., doda� sma�one przyprawy i dalej dusi� na ma�ym ogniu przez 20 min. 6. Doda� kardamon, listek laurowy i pieprz, wymiesza�, dusi� pod przykryciem przez 25 min. (w razie potrzeby podla� 2-3 �y�kami wody). 7. Wy�o�y� kurczaka na gor�cy p�misek, doda� sma�on� cebul�. . 8. Podawa� z ry�em ugotowanym na sypko lub CHAPPATI i z RATI�, Proporcje dla 4-6 os�b
fajorek