zwiazki.docx

(15 KB) Pobierz

 

Białka

Enzymy

Woda

Węglowodany

Lipidy

Podział

Ze względu na charakter cząsteczki:

AMINOKWASY KWASOWE:

-kwas asparaginowy

-kwas glutaminowy

AMINOKWASY ZASADOWE:

-lizyna

-arginina

-histydyna

AMINOKWASY OBOJĘTNE:

Polarne:

-asparagina

-glutamina

-seryna

-treonina

-tyrozyna

Niepolarne

-alanina

-glicyna

-walina

-leucyna

-izoleucyna

-cysteina

-prolina

-fenyloalanina

-metionina

Tryptofan

IZOMERAZY: przeprowadzają reakcję izomeracji. Polega ona na przebudowie cząsteczek w enzym. Tworzą izomery

LIAZY; przeprowadzają reakcje rozpadu bez udziału wody

HYDROLAZY: przeprowadzają reakcje rozpadu z udziałem wody

OKSYDOREDUSTAZY: przeprowadzają reakcje utleniania i redukcji

TRANSFERAZY: przenoszą grupy funkcyjne

LIGAZY: przeprowadzają reakcje łączenia, łączą grupy funkcyjne.

 

MONOSACHARYDY (CUKRY PROSTE)

Dwie grupy funkcyjne:

-hydroksylowa –OH

-aldehydowa –C<HO

Ketonowa>C=O

 

-pentozy (ryboza, deoksyryboza) występują w kwasach nukleinowych

-heksozy (glukoza, fruktoza, mannoza, galaktoza)

 

Glukoza – cukier gronowy, zdecydowanie najważniejszy monosacharyd dla większości organizmów. Materiał energetyczny. Jest przerabiany w komórkach do CO2 i wody.

Fruktoza – cukier owocowy; owoce i miód

Mannoza – rzadko występuje w stanie wolnym. Zwykle jest składnikiem polisacharydów. Wchodzi w skład wielu protein (zbudowane są z pół białek i cukrów)

Galaktoza – rzadko występuje w stanie wolnym. Może zostać przemieniona w glukozę i włączyć się pod jej postać w proces glikozy.

 

Monosacharydy SA rozpuszczalne w wodzi, są słodkie i krystaliczne

 

Cukry proste:

 

ALDOZY: zawierają grupę aldehydową

KETOZY: zawierają grupę ketonową

 

OLIGOSACHARYDY

Zawierają od 2 do 10 cząsteczek cukru prostego. Nałęża do nich disacharydy zbudowane z 2 cząsteczek cukru prostego. Maja właściwości jak glukoza.

 

Mannoza-cukier słodowy, 2 cząsteczki glukozy, występuje w ziarnach zbóż

Laktoza-mlekowy, zbudowane z cząsteczki galaktozy i glukozy. Zawiera mleko krowie i ludzkie. Występuje u niemowląt w okresie karmienia.

Sacharoza-buraczany, składa się z fruktozy i glukozy. Składnik cukru trzcinowego i buraczanego

 

 

Pochodzenie

Roślinne

[oleje, lniany, konopny]

Zwierzęce;

Tran [ciekły]

Łój, słonina, sadło;

Smalec, masło- pochodzenia roślinnego

 

Budowa chem.

Proste

Glicerol, kwas tłuszczowy

Trójglicerydy-woski

Złożone- oprócz glicerolu i kwasów tłuszczowych maja inne związki.

Sterydy [estrogen, cholesterol]

 

Budowa

Strukturalna

I rzędowa: charakter liniowy, sekwencja aminokwasów, wiązania peptydowe

II rzędowa: wiązania kowalencyjne i wodorotlenowe

III rzędowa: wiązania wodorowe, mostki siarczkowe

IV rzędowa

-APOENZYM (część białkowa)

-CZĘŚĆ NIEBIAŁKOWA

-Koenzym (część nietrwale połączona z apoenzymem)

-G. Prostetyczna (jest trwale połączona z apoenzymem)

W cząsteczce H2O elektrony są przesunięte na stronę O. Powoduje to, że atom O ma ładunek ujemny a H dodatni.. Ujemny ładunek O przyciąga dodatnio naładowane atomy H sąsiedniej cząsteczki. Powstaje między nimi wiązanie wodorowe. Cząsteczka wody jest polarna, czyli tworzy dipol. Wynikiem polaryzacji cząsteczki H2O jest tworzenie przez nie wiązań wodorowych. Wpływają one w zasadniczy sposób na strukturę i właściwości H2O. Pojedyncza cząsteczka może łączyć się z 4 innymi w pobliżu tworząc nietrwałą sieć

POLISACHARYDY

Powyżej 10 cząsteczek, budowa prosta (celuloza) lub rozgałęziona. Połączone wiązaniami GLIKOZYDOWYMI.

 

Skrobia-glukoza, bulwy roślin, ziarna zbóż; ziarenka skrobi po zalaniu wody pęcznieją, przy czym część ulega peptyzacji i przechodzi do roztworu tworząc charakterystyczny zol koloidalny. Pod wpływem kwasy skrobia ulega hydrolizie do dekstryn. Składa się, z co najmniej dwóch rodzajów polisacharydów-amylazy(łańcuch prosty) i amylopektyny(rozgałęziony)

Glikogen – glukoza-wątroba, mięsnie

Celuloza – glukoza, ściany komórek roślinnych; nierozpuszczalna, postać długich nitkowatych łańcuchów, nietrawiona (przeżuwacze trawią)

Chityna – polisacharyd, przypomina celulozę. Zamiast grupy hydroksylowej ma grupę acetyloaminową – przy drugim C każdej cząsteczki glukozy (N) występuje w ścianach komórkowych u grzybów i bakterii. Bezkręgowce mają więcej chityny. Razem z innymi substancjami (białko, sole wapnia, MG) okrywa ciało skorupiaków (pancerz)

 

Rola

Przyśpieszają reakcje, Funkcje:

-LOKOMOTORYCZNA: białka kurczliwe: aktyna miozyna

-ZAPASOWA: u roślin, chloraminy, protaminy

-MAGAZYNUJĄCA: ferrytyna; umożliwia odbieranie bodźców

 

 

GĘSTOŚĆ:

Największa w 4 – rozpadają się wiązania wodorowe, gdy temp się zwiększa woda zachowuje się jak inne ciecze. Wraz ze wzrostem temp zwiększa się objętość. Woda o największej gęstości opada na dno i dzięki temu głębokie zbiorniki maja temp zbliżona do 4.

CIEPŁO WŁAŚCIWE

Woda ma b. duże ciepło właściwe (ilość ciepła potrzebna do ogrzania wody o 1 stopień). Woda jest akumulatorem i regulatorem ciepła. Utrzymuje temp ciała na stałym poziomie. Chroni nas przed przegrzaniem, ale i przed wyziębnięciem. Rozpuszcza substancje dla organizmu zbędne i transportuje je na zewnątrz. Jedynie czysta, nienasycona związkami chem. Woda jest w stanie wypłukać wszelkie produkty przemiany materii z organizmu. Wykazuje duże napięcie powierzchniowe.

 

Funkcja energetyczna [paliwo komórkowe] role materiału energetycznego najczęściej odgrywa glukoza., Materiał zapasowy [skrobia i glikogen] budulcowy [celuloza u roślin, chityna u grzybów i części bezkręgowców]

Podstawowy materiał energetyczny;

Ważny substrat w wyniku oddychania komórkowego w wyniku, którego powstaje energia niezbędna do wzrostu i rozwoju każdego organizmu;

Fosfolipidy – podstawowy składnik błon biologicznych budujących wszystkie komórki.

Działanie

 

-przyśpieszają reakcje chemiczne

-obniżają energie aktywacji

-wykazuje dużą specyficzność substratową (przypadkowy enzym nie przeprowadzi przypadkowej reakcji) każdy enzym rozpoznaje substraty i dzięki niemu ulegają przekształceniu

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin